Saturday, August 10, 2013

Путин си държи на думата и поставя Обама в неудобно положение












Източник: http://3mv.ru/publ/putin_derzhit_slovo_i_stavit_obamu_v_neudobnoe_polozhenie/1-1-0-18289

Странна история се случва в течение на последната седмица във външната политика на САЩ. Както е известно, САЩ закриха 19 посолства в Близкия Изток. Ню Йорк Таймс заяви, че това е свързано с прехващането на переписка на Ал-Каида с планове да устрои терористични актове против американски дипломатически представителства в Близкия Изток.

Но както стана известно, това не е съвсем така. САЩ закриха посолства съвсем не по тази причина. Заплахата от терористически атаки възникна не от самосебеси. Ал-Каида тук няма нищо общо. Всъъщност не, има, но Ал-Каида в случая съвсем нищо не е планирала. Опасността произлиза от съвсем друга страна.

Посолства бяха закрити в: Абу-Даби и Дубай (ОАЭ), Аман (Иордания), Кайро (Египет), Ер-Рияд, Джида, Дахран (Саудовская Аравия), Доха (Катар), Ел-Кувейт (Кувейт), Манама (Бахрейн), Маскат (Оман), Сана (Йемен), Триполи (Ливия), Антананариву (Мадагаскар), Бужумбура (Бурунди), Джибути (Джибути), Хартум (Судан), Кигали (Руанда) и Порт-Луи (Маврикий), Даке (Бангладеш), Алжир, Нуакшот (Мавритания), Кабул, Герат, Мазари-Шариф (Афганистан), Багдад, Басра и Ербил (Ирак). На никого ли не му хрумва, че такова мащабно мероприятие даже за Ал-Каида е свръх-сили?

Может би САЩ се презастраховат и затварят всички посолства, защото не знаят, къде именно ще ударят терористите? Много малко вероятно. Ако е прихваната преписка, то би трябвало да знаят не само къде, но и кога нещо ще става. Не, уважаеми читатели, работата тук е съвсем друга. Някой сети ли се да съпостави някой цифри, в смисъл числа, а още по-точно дати?

Дайте да караме подред. Наш източник твърди, че решението за отмяна на посещението в Русия Обама е бил готов да озвучи още в понеделник, но не го е направил, малко по-късно авторът ще кажет, защо Обама постъпи именно така. Работата е там, че САЩ се опасяваха от ответни мерки от страна на Русия. Тоест, американците разглеждаха вариант на отказ от посещение и ответни мерки на този отказ от руска страна. Един от вариантите на възможен отговор от страна на Путин на отказа на Обама по мнение на специалните служби е да даде разпореждане за разкриване на информация, която владее Сноудън. При това информация толкова чувствителна за арабския свят, че в САЩ са сметнали възможната реакция от страна на анти-американски настроените араби достигаща до терористически атаки срещу посолства в страните от Близкия изток.

Грубо казано, у САЩ няма абсолютно никакво основание да очаква скок на насилие в Близкия изток. В Иран новият глава на правителството отново говори за преговори, палестинският въпрос, благодарение на Кери, отново влиза в бавнотекущ стадий на преговори. Израел не може да бомбардира Иран. По такъв начин, угрозата за американските посолства произлиза не вътре в региона, а отвън.

Никаква информация относно реално готвени терористични актове у САЩ както преди няма, и тук въобще не става дума за това. Ако читателят помни, тоза  Сноудън един от важните въпроси бе достъп до интернет. В Китай не му гарантираха такъв, и това стана ключов момент за неговото напускане на Далечния изток и прместването му в Москва. Тук той получи това, което искаше – свобода и интернет. Някому може да се сторят наивни изискванията на интернет гика, но тук не всичко е просто. Появявайки се в интернет, и показвайки че е свободен, Сноудън по такъв начин, показва на своите скрити съюзници, разположени някъде в света, че за изпускане на информация като защитна мярка засега няма необходимост. В момента в който той престане да се появява, информацията ще започне да попада в мрежата, и тук американците может да им стане тясно. Даже съвсем малка частица от това, което вече каза господин Сноудън, скара САЩ със сдържаната и толерантна Европа, а сега си представете какво ще се случи ако някаква реална, компрометираща информация бъде подадена не против «възпитаната» Европа, а против «дивия» Изток. Там и така взривяват нещо всеки ден.

Има единствена възможност да се обезоръжи Сноудън – да се намерят материалите, които държи, така да се каже, да му се извади жилото. Това стана огромно главоболие за САЩ. Сега същото АНБ (NSA) трескаво търси тези материали. откровено казано, това изглежда достатъчно комично. Тези, които следиха целия свят, сега не могат да намерят «скривалищата» само на един човек. Възниква въпросът: такива ли професионалисти са тези хора? Ето този въпрос се и старае да реши ръководството на АНБ. За това се използуват всички възможности, разбира се и незаконни.

Търсенето на материалите на Сноудън доведе до това, че САЩ, по-точно АНБ, сега искат да получат достъп до пощенската кутия на сървиса lavabit.com. На собственика на сървиса сега се оказва юридическо давление. Всичко доведе до това, че сървисът бе закрит. Нека читателят не се лъже за това, че АНБ без решение на съда не може да влезе в кутията на Сноудън, разбира се те вече са били там и всичко са претършували.

Без официалного разрешение за достъп до кутията обаче информацията не може да бъде използвана в съда против Сноудън, като «добита по незаконен начин». Това значи само едно, а именно че в пощата няма пряко указание за адреса на съратниците на Сноудън, там има някаква информация, която дава възможност да се търси нещо по-нататък, и най-вероятно, това «по-нататък» се намира зад границите на САЩ. Тук вече ще трябват не виртуални интернет действия, а реални действия в «човешкия» свят. А тук без законна основа вече няма да мине. Ще трябват някакви обръщения до съседни държави, и тук обезателно ще е нужна застраховка, защото в края на краищата някой отново ще спусне всичко на пресата.

По такъв начин противоположно на това, което говорят либералите за бесполезността на Сноудън, у Путин се появи супероръжие. Всички говорят, че «от Сноудън остана само кожичката», всички вътрешности  изтърбушиха китайците, а това въобще не е така. В ръцете на Путин се появи възможност сериозно да усложнява положението на САЩ, даже без особени усилия. За Путин е достатъчно само за незначително време да ограничи достъпът на Сноудън в интернет. В момента в който той престане да бъде видим, или престане да оставя някакви знаци в уговореното място, всички кошмари за САЩ ще станат реалност. Сега всичко зависи от Путин, и от неговата реакция се бояха САЩ, когато затвориха посолствата в Близкия изток. Това ни дава възможност да разберем, че информацията, която притежава Сноудън касае действията на САЩ именно в този регион – оттук и опасенията.

Днес реалната заплаха за САЩ, разбира се не е Сноудън, а информацията, която той притежава. Докато той бе в публичното пространство АНБ го следеше и опитваше да се добере до скритата информация, след което можеше и да не го преследва повече. Сега Сноудън се оказа зад руската ограда, и да се хване неговия изход към интернет няма да се получи. У русите е възможно всичко. Излизайки в интернет в Подмосковието, той може да се появит на спътниците, като свързващ се някъде от Новосибирск. Задачата за намиране на скритата информация, става нерешаема, тоест Сноудън ще бъде потенциално опасен още значително количество време.

Обаче, отказвайки се от среща с Путин Обама се боеше от «насрещен ход». Винаги съществува възможност да получи в отговор – «нещо такова». Затова и се затваряха посолства. Сега, когато Западът видя спокойната реакция на Путин на отказът на Обама, Държавния департамент разбра, че е прекалил. Путин както преди е верен на думата си относно ненанасяне на ущърб на САЩ по въпроса със Сноудън. Руският президент се показва като много уравновесен човек, което по принцип е и истината. Той държи на думата си, и с това поставя в неудобно положение прекалилия Държавен департамент и безпомощния президент Обама.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.