Thursday, August 8, 2013

Не… най-голямата риба Путин хвана в Белия дом ("Forbes")

Източник: http://www.forbes.com/sites/larrybell/2013/08/04/no-putins-largest-fish-was-caught-in-the-white-house/

Очевидно, че руският президент Владимир Путин бе всъщност непривично скромен миналата седмица, позирайки с огромната 23-килограмова щука, хваната в Сибир. Ако той сериозно искаше да се похвали със своите изключителни рибарски способности, то той би могъл да покаже значително по-голяма риба, която хвана тук, в Америка.

Нет… самую большую рыбу Путин поймал в Белом доме ("Forbes", США)


Путин продемонстра своето майсторство на следващия ден, когато предостави на американския похитител на секретна информация Едуард Сноудън (Edward Snowden) убежище със срок една година, и това беше направено независимо от многочислените искания на Белия дом за предаването му. Генералния прокурор Ерик Холдер (Eric Holder) даже увери своя визави Александър Ковальов, че Съединените Щати няма да искат смъртно наказание за Сноудън и няма да го измъчват (о ужас!), ако блудния син – моля, много умоляваме – бъде изпратен назад в неговата всепрощаваща родина.

Исходя от това, че Русия вероятно е получила достъп до цялата секретна информация, намираща се в разпорежение на Сноудън, този отказ съдейки по всичко, бе в голяма степен продиктуван от едно главно желание, а именно – с гордост да се представи лидера на отмъстителната свръхдържава в качество на още един значим трофей.

Освен това, следва да се спомене за неуважението и презрението, които бяха демонстрирани от руските военни, насочили своя флагмански боен кораб с управляеми ракети на борда към бреговете на Куба. На 26 юли официалният представител на Черноморския флот заяви в интервю за информационното агентство «Интерфакс– АВН»: «Крайцерът «Москва» и големия морски танкер «Бубнов» се насочват в Хавана в хода на четвъртата седмица от своя далечен поход». Той също добави, че на път към Куба крайцерът ще изпълни тестови пускове на крилати ракети.

Американските официални лица заявиха, че тази визита в Куба е част от усилията на Москва, насочени за укрепване на отношенията с комунистическа Куба във военно, енергетическо и транспортно направления. Премиер-министърът Медведев подготви във връзка с влизането на корабите ценен подарък и обяви, че Москва опрощава голяма част от дълга на Куба от съветската епоха, който по оценките се приближава до 30 милиарда долара.
Има също основания да се предполага, че програмата за руско-кубинско сътрудничество включва в себе си възобновяване на електронния шпионаж от територията на големия разузнавателен комплекс от съветската ера в Лурдес, близо до Хавана. Този комплекс е разположен на по-малко от 100 мили от острова Кей-Уест, и неговите установки ще бъдат способни да прехващат голяма част от комуникациите на юго-изтока на Съединените Щати.
Боже мой, защо всички не живеем дружно

В края на краищата, работата не е в това, че президентът Обама не е направил всичко възможно за това да изпълни изискванията на Путин и да започнем да живеем дружно. Та къде е благодарността и уважението? Разбира се, нищо подобно не се наблюдава, и в същото време целият свят става свидетел на това, как затъналата в скандали администрация сама, вероятно се удивява на това, че Бари даже след скорощните дружески фотосесии и обмен на глуповати шеги с Влад на самита G-8 в Северна Ирландия не можа да върне Сноудън в къщи.

Когато преди известно време на прес-конференция във Финляндия Путин бе попитан за делото Сноудън, той просто се усмихна и каза: «Аз бих предпочел да не занимавам с подобни вопросами. Това е все едно да стрижеш прасенце – квичене много, а вълна малко». И добави: «Той (Сноудън) не пресича граници, виза не му е нужна. И всички обвинения по адрес на Русия (относно оказване на помощ) са глупост и празна работа».

Путин просто обясни, че у Русия няма договор за екстрадиция със Съединените Щати, и предположи, че Москва би могла да изпрати Сноудън само в този случай, ако той би бил престъпник. Намирайки се в резиденцията на финския президент Саули Ниинисте (Sauli Niinisto) и стоейки редом с него, Путин каза: «На територията на Руската Федерация г-н Сноудън, слава Богу, никакви престъпления не е извършил».

На прес-конференция в Саудитска Арабия държавния секретар Джон Кери подчерта, че Съединените Щати действително нямат договор за екстрадиция с Русия, новъпреки това Москва е длъжна да съблюдава практиката на прилагане на обикновеното право, съществуваща между страните, когато става дума за бегълци. «Аз просто призовавам към спокойствие и разумност. Ние бихме искали да се надяваме, че Русия няма да застане на страната на човека, спасяващ се с бягство от правосъдието», - подчерта Кери. Той също напомни на русите, че Съединените Щати за последните няколко години са предали седем човека, «подозирани в извършването на престъпления» от числото на тези, «които те искаха да получат».

Това е всичко, що се касае разумността. Само няколко дни след Рождество Путин подписа закон, забраняващ осиновяване на руските деца от граждани на Съединените Щати. В резултат бе анулирано двустранно съглашение, встъпило в сила само месец преди това. Забраната за осиновяване бе в спешен порядък проведена през руския парламент след като Конгресът на САЩ прие Актът на Магнитски, забраняващ на русите, нарушаващи правата на човека, да посещават Съединените Щати и да ползват услугите на банки в Америка.

След презагрузката напред към удивителния нов договор по СНВ

А къде е целия този знаменит дух на «презагрузка» и сътрудничество с Русия, проявлението на който, както ни бе казано, трябваше да очакваме? Спомнете си как президентът на Съединените Щати по време на глобалния самит в Сеул при включена камера и микрофон уверяваше руския президент Дмитрий Медведев в това, че той ще прилага «по-голяма гъвкавост» при обсъждане на спорни въпроси след ноемврийските избори? Медведев със съзнание за дълг каза, че ще предаде тези думи на тогава още готвещия се да стане президент Путин.

И той наистина получи тази гъвкавост, а в качество на отстъпка за Русия отложи финансирането на наземните ракети-прехващачи (GBI) и радари, които Съединените Щати обещаха да разположат в Полша и в Чешката Република за защита от иранските пускови установки. Следва особено да се отбележи, че Обама информира нашите верни съюзници по НАТО поляците за своето решение да се откаже от нашите задължения да предостави на бившите съветски сателити защита от ракетно нападение от страна на воинствената Русия, и това бе направено в телефонен разговор, състоял се на 17 септември 2009 г, в деня на 70-тата годишнина на съветското нахлуване. Тогава той твърдеше, че в негово разпореждане се намира друг, по-качествен план.

(Да вметна - излиза че ракетите се разполагат за защита от иранските пускови установки за защита от войствената Русия? Какво общо имат двете неща? Ако отговорът ви е "нищо" то имаме очевидния пример за говорене на едно, вършене на съвем друго от страна на САЩ.)


След това през март тази година той се отказа и от този «по-качествен план», когато министърът на отбраната Чък Хейгел (Chuck Hagel) обяви за прекращаване реализацията на четвъртата и последна фаза на програмата за създаване на източноевропейски ракетен щит, … която също би обеспечавала защита на територията на Съединените Щати от ирански ракети. Четвъртата фаза включваше разработка на ракета-прехващач SM-3IIB, по-съвершенна версия на тези ракети, с  които са снабдени в днешно време нашите противоракетни кораби Aegis. Трите предишни фази бяха длъжни да противодействат само на ракети, насочени към Европа.

Всъщност, Русия в близко време завършва строителството на радара «Армавир» (така е в текста) в балтийския ексклав Калининград, който ще бъде способен да следи за пусковете на ракети от Европа и от Иран. Именно на това място на брега на Балтийско море Русия първоначално заплашваше да разположи своите съвременни пускови ракетни установки с близък радиус на действие «Искандер», способни да носят ядрени бойни глави, като Москва заяви за своята готовност да отиде на такава стъпка в случай, че администрацията на Буш ще започне к реализация на плановете по раполагане на наземни ракети-прехващачи в Полша и в Румъния, а също и противоракетен радар в Чешката Република. Е вие знаете, това са тези, от които администрацията на Обама се отказва в расчет на това, че Русия учтиво ще се съгласи да проведе съответните общи съкращения в областта на отбраната.

По това време «Армавир», един от четирите съвременни противоракетни радари, построени в Русия за последните години, в срочен порядък ще влезе в експлуатация до 2020 година. Всеки от тях е способен да следи едновременно за 500 обекти. Три радара вече са разположени близо до Санкт-Петербург и в Сибир Иркутска област. Всички те са защитени със най-съвремените руски зенитно-ракетни комплекси С–400.

Но, по мнение на руското министерство на външните работи, ние все още сме далеч от това да постигнем любовта на русите. След заявлението на Хейгел, че реализацията на четвъртата фаза на източноевропейския противоракетен щит ще бъде отложена за неопределено време, руското външнополитическо ведомство публикува заявление, в което подложи на критика Пентагона за «продължение на курса на усилване на своята глобална противоракетна система и повишение на нейната ефективност».

В това време Русия незаконно расширява глобалната сфера на действие на своите ракети. Неотдавна русите в нарушение на договора от 1987 г за ядрените средства със среден и малък обсег (INF) проведоха изпитания на балистическата ракета «Ярс-М». Този договор забранява изпитания и производство на балистически и крилати ракети с радиус на действие от 500 до 5 000 километра. Русия може да го заобиколи, заявявайки, че това всъщност са междуконтинентални балистични ракети с голям радиус на действие (МБР), предназначени да заменят старите системи въоръжения.

Президентът Путин на 19 юни отбеляза, че някой «съседи» на Русия (на първо място се имаше предвид Китай) също разработват ракети със среден радиус на действие. По неговите думи Москва няма да допусне договорът за ракети със среден обсег да препятства укрепването на стратегическите въоръжениа. Освен това, Русия планира да достави противокорабни ракети, а също и ракети клас земя – въздух на режима на сирийския президент Башар Асад, което представлява особена заплаха за Израел.

Отказвайки се от източноевропейския ядрен щит, нашият главнокомандващ положи под масата или въобще се отказа от няколко важни програми в областта на разработка на въоръжения. Тук следва да се отнесе съкращението на програмата по създаване размещаеми на самолети лазери, способни да прехващат вражески ракети в ранната фаза на запуск, а също отказ от разработка на противоракети с няколко бойни глави(MKV) и ракети-прехващачи с кинетическа енергия (KEI), исползващи малки заряди и способни да различават лъжливи цели, което повишава шансовете за успех.

Плановата замяна на ядрените подводници от класа Ohio, носители на ядрени балистически ракети, също бе отложена, и засега не е прието ново решение относно това, ще носят ли стратегическите бомбардировачи на САЩ от ново поколение ядрено оръжие на борда. В това време Русия, както стана известно, създава подводни лодки от нов класа «Борей», способни да носят на борда 16 ядрени ракети с голям радиус «Булава». Русите също възнамеряват още тази година да разположат на постоянна основа военно-морско съединение в Средиземно море, а новият руски стратегически бомбардировач ще е готов към 2020 година.

Наивност, станала прекалена

В середата на април съветникът на Белия дом по национална безопасност Томас Донилон (Thomas Donilon) предаде по време на своя визит в Москва все още оставащо секретно письмо на президента Обама до президента Путин. Помощникът на Путин Юрий Ушаков пред журналистите отбеляза, че това послание «засяга проблеми от военната политика, включая въпроси на противоракетната отбрана и ядрените арсенали».

Членът на Републиканската партия Майк Роджерс (Mike Rogers) от щата Алабама, явяващ се председател на Подкомитета по стратегически сили на Комитета по въоружения на Палатата на представителите на Конгреса потвърди, че военния план е близък към завършване и че, «по всяка вероятност, ще бъде препоръчано провеждане на по-нататъшни съществени съкращения на ядрените сили на Съединените Щати». «Доколкото наличните запаси се съкращават, ние достигнахме ситуация, при която следващите съкращения имат колосално значение за националната безопасност», - подчерта той.

В същото време създаването на един от главните за провеждане на модернизация комплекси, необходим за продължаване живота на нашите стареещи ядрени боеприпаси, в настоящето е отложено като минимум за пет години, а някой считат, че завинаги. Докато Русия, притежаваща най-големия в света ядрен арсенал, продолжава модернизацията и обновлението на своите бойни заряди. Русия също се готви да приеме на въоръжение ново поколение междуконтинентални баллистични ракети, всяка от които ще е способна да носи до 15 бойни глави.

Председателят на Комитета по въоръжените сили на Палатата на представителите на Конгреса Бък Маккеон (Buck McKeon) – републиканец от щата Калифорния - изрази тревога във връзка с това, че дискусията по повод съкращения на въоръженията с Русия не се води от равни позиции. Позовавайки се на упоменаването от Обама на тази тема в реч, произнесена 19 юни в Берлин, той подчерта: «Желанието на президента да започне нов рунд преговори по въпроса за контрола над въоруженията с русите, в същото време когато Русия се държи нечестно при изпълнение на условията на най-важния съществуващ договора за контрол над ядрените оръжия, извиква въпроси по повод на лековерие».

Освен това на Русия бе предложена още една маслинена клонка за започване на преговори по новия договор СНВ, и сега администрацията на Обама предлага да деактивира в едностранен порядък една трета от ядрения арсенал на САЩ и да направи това без съгласие на Сената. Генерал-лейтенант от военно-въздушните сили в отставка Томас Макинерни (Thomas McInerney) охарактеризира това като «най-опасната от всички стъпки, предприети от американски президент доколкото аз си спомням. Днес не е време да се тръгва по толкова опасна пътека, тъй като Китай, Русия, Иран и Северна Корея увеличават своите ядрени сили».
 
Днешния командващ Тихоокеанският флот на САЩ четиризвезден адмирал Сесил Хейни (Cecil E.D. Haney), предложен на длъжност глава на Стратегическото командване на САЩ, заяви във своята реч в Сената в хода на проведените 30 юли слушания по повод неговото ново назначение, че той ще бъде против едностранните съкращения. Адмирал Хейни подчерта, че ядрената модернизация е «даже по-критична» за стареещия американски арсенал с отчет на съкращенията, предвидени от новия договор СНВ. «Много е важно ние да разполагаме с надеждни, безопасни и ефективни ядрени средства за устрашение и промишлената основа поддържа всичко това».
Затова сега ние сме принудени да чакаме това, което Обама ще предложи на своя нов най-добър приятел Владимир в областта на контрол над въоруженията, когато те се срещнат през сепртември по време на самита на групата G-20 в Санкт-Петербург. Нивото на напряжение е просто поразителен, и несъмненно, може да бъде сравнен с възбудата на Нанси Пелоси (Nancy Pelosi) в този момент, когато тя искаше да узнае, какво хубаво може да се съдържа в пазарния чувал на програмата на Обама по медицинско обеспечение, която контролирания от демократите Сенат одобри, без да чете.

По това време може да се обзаложим, че президентът Обама също се намира под напрежение. В крайна сметка, нима точно президентът Обама не «въстанови позициите на Америка в света»? В хода на даденото 2009 година на телекомпанията CNN интервю той каза: «Ние видяхме конкретни области на сътрудничество по повод ядрения въпрос. По време на моята инаугурация световната общност все още бе разделено относно истинските намерения на Иран… Ние мобилизирахме международната общност. Сега имаме такива средства за проверка като Международното агентство по атомна енергия, имаме групата P-5 плюс един, в която влизат Русия и Китай, и всички казват на ръководителите на Иран – вие сега сте на неправилната страна на историята».

И ако ви се харесва тази чудовищна лъжа, то вие сте длъжни да послушате и веселата история за рибата, извикваща смях у Путин.
Автор Лари Бел

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.