Saturday, July 26, 2014

Америка е готова за авторитаризъм («AlterNet», САЩ)

Америка готова к авторитаризму (Америка се намира на ръба на фашистско въстание. В същото време, докат либералите поливат с кал своите опоненти от дясната страна на политическият спектър, а консерваторите от своя страна, наричат социалисти и марксисти своите леви противници, неотдавна започнаха да се появяват данни, съгласно които в подем са протофашистските движения.
Огънят на фашизма вече се разпали. Във времето, докато Републиканската партия държи като минимум една от клонките на федералното правителство, САЩ никога няма да бъдат способни честно и грамотно да се справят с икономическата политика, която уничтожи работническата класа и едва не изтреби средните слоеве. Можем да се обзаложим, че конгресът, контролиран от Републиканската партия, ще доведе работата до там, че усилията на демократите за повишение на заплатите, реформиране на данъчният кодекс и възстановление на нашата разрушаваща се инфраструктура ще бъдат поставени под угроза. И всичко това ще бъде направено с цел да се защитят богатите от изплащане на техният справедлив дял.
Дълговременната безработица обещава да стане норма, така както и отсъствието на повишение на заплатите, които и така са на минимално допустимо ниво. Станалото постоянна практика лишение от правата на собственност в случай неплатеж по лихви, увеличаващия се личен дълг и количеството банкрути, намалението на личните спестявания и пенсионни натрупвания, изнасяне на работните места на аутсорсинг зад граница, продължаващото влошаване състоянието на нашите училища, болници, путища, мостове, аеропорти, а също нормативите, които съхраняват нашата храна, вода и чист въздух, изглежда също ще се съхранява. Всичко това се случва благодаря тези огромни изгоди, бонуси, субсидии за данъкоплатци, данъчни отстъпки и компенсации, които постоянно се дават на нашите корпоративни господа.
«Положението в САЩ много прилича на Ваймарска Германия» - каза по повода Ноъм Чомски. «Паралелите са изключително големи, и на Съединените Щати им е провървяло много, че за това време така и не е възникнала нито една честна и харизматична фигура».
С такава дълбока структурна икономическа болест, и явно нежелание на Демократическата партия да защитава идеалите на Новият курс, Чомски предупреждава: «ако дойде някой, който е харизматичен и честен, страната ще е в реална опасност заради фрустрация, разочарование, обоснован гняв и отсъствие на логически последователен отговори. Какво ще мислят хората, ако някой каже: «Аз имам отговор! Ние имаме ли враг»? В Германия това бяха евреите. Тук това са нелегалните мигранти и чернокожите. Ще ни говорят, че белите мъже – това е преследвано меншинство. Ще ни говорят, че защитаваме себе ис и сме съвестта на нацията. Военната сила ще се възхвалява. Людете ще бъдат избивани. И, ако това се случи, ние ще бъдем по-опасни от Германия. Съединените Щати са свръхдържава. Германия бе силна, но нейните противници бяха по-силни. Аз не мисля, че тези събития са се случвали чак толкова отдавна. Ако допитванията до общественото мнение са верни, то ноемврийските избори ще спечелят не републиканците, а побъркани ултрадесни републиканци».
Неотдавнашна авторска статия в The New York Times под название «Данни за ненавистта» потвърждава опасенията на Чомски. Дон Блек, бивш лидер на ку-клукс-клан, основа през 1995 год интернет-сайт на ненавистта Stormfront. Негови най-популярни групи са «Съюз на национал-социалистите» (иначе казано – нацистите), «Фанати и привържъници на Адолф Хитлер» (още по-големи нацисти). Съгласно Quantcast, през минялият месец сайтът е бил посетен от повече от 400 хиляди човека. Докладът на Правовият ценътр по бедност на Юга свързва примерно 100 убийства, извършени за последните 5 години, с регистрирани ползватели на Stormfront.
«Националистическите постери на белите на сайта Stormfront имат претенции към много групи. Те често пишат за престъпления, извършвани от афро-американци против белите; те се жалватот  «нахлуване» на мексиканците; те обичат да осмиват гейовете и феминистките. Но, изглежда техният основен проблем – това са евреите» – пишет Сет Стефенс-Давидовиц.
На 5 ноември 2008 год, в денят когато Барак Обама бе избран за президент, на сайта има място най-голямото едновременно увеличение на членовете.
Правовият център по бедност на Юга проброи към днешна дата в страната 939 ултрадесни групи на ненавист, включая неонацисти, куклуксклановци, бели националисти, неоконфедерати, скинхед-расисти, борци с престъпността на границата с незаконни методи и т.н.
От 2000 год количеството групи на ненавист нарастна с 56%. Това увеличение стана заради гнева и страха, които бяха предизвикани от печалното състояние на икономиката на страната, притокът небели имигранти и съкращението на бялото болшинство, символ на което стана избирането на първият президент-афроамериканец. Количеството на т.н. патриотически групи, включващи въоръжени формирования, значително е нарастнало след избирането на президента Обама през 2008, увеличавайки се с 813%, от 149 групи през 2008 год до най-голямата численост в историята – 1360 групи през 2012. Правовият център предоставя данни, че тяхното количество е спаднало до 1096 през 2013. (Изниква въпроса - намалението броя на групите е поради разпадането им, или поради тяхното обединение и консолидация под обща шапка - бел.пр.)
Тук имаме добре забележим значителен ръст, и имаме всички основания, за да започнем да се безпокоим от ситуацията. Неспособността грамотно да се решат нашите икономически проблеми и ситуацията с най-бедните слоеве на населението, неспособността да се намерят работни места за безработните с адекватно ниво на заплата и прогрессиращото неравенство на доходите водят към това, че все по-голямо число американци стават възприимчиви към истеричните и повтарящи се измишления на ультрадесните.
«Ненавистта към радикалният ислям се трансформира в ненавист към всички мюсулмани. Ненавистта към работещите без документи, работещи в такива щати като Аризона, се сменя с ненавист към всички мексиканци и хора от Централна Америка. Ненавистта към тези, които се считат патриоти, от страна на преимуществено масовото движение на белите, ще стане ненавист към всички афроамериканци (така е в оригинала – бел.пр.). Ненавистта към либералите ще се трансформира в ненавист към всички демократически институти, от университетите и правителствените агентства до културните институти и СМИ», - пише Крис Едж.
Америка е готова да падне под ударите на протофашистско движение, и това въобще не е преувеличение.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.