Wednesday, July 2, 2014

Германия като враг и приятел

http://www.kp.ru/daily/26249/3130018/


Немци преминават носейки руски флагове от Бранденбургските врата с марш против очернянето на Москва.

Фото: youtube.com

На немците втълпяват че злата Русия терзае гарна Украйна. А те не вярват

Специалният кореспондент на «Комсомолска правда» Даря Асламова отиде в Германия, за да разбере, защо политиците и пресата на страната правят от Русия враг, а народът против това вече едва ли не се бунтува
ГЕРМАНИЯ КАТО ВРАГ И ПРИЯТЕЛ
Подполковникът в оставка Йохен Шолц — здрав спретнат мъж с отлична военна стойка, и аз също неволно «държа гръб» при срещата с него. Този бывш офицер от военно-въздушните сили на ФРГ от времената на Студената война двенадесет години е представял Германия в политическите организации на НАТО. И неговите съждения струват скъпо.
- От 1999 год, от времената на войната в Югославия зад НАТО се точи кървава следа - казва ми с военна прямота подполковник Шолц. - И не е удивително, че аз, бивш сътрудник на НАТО, заявявам и настоявам: това трябва да се прекрати.
Именно на Шолц, рационален, хладнокръвен човек, немската интелигенция доверява да напише открито писмо до Владимир Путин. Писмото се показва такова явно предизвикателство на лъжещите до този момент немски СМИ, че нито един вестник в Германия не се решава да го публикува. Но то попада в интернет и като гръм поразява мислещите хора. Писмото напомня за «решаващият принос на СССР в освобождението на Европа» от нацизма, за бесчислените жертви на русите в ужасяващата война, за тяхното великодушие, когато русите поддържат съединението на Германия, извеждат войските си от Източна Европа и отменят Варшавският договор, за това, как подло НАТО се възползва от доверчивостта на Русия, включвайки в своя блок бившите републики на СССР и окръжавайки нова Русия с десетки военни бази. Писмото прямо указва към САЩ, които използват украинската криза за свои цели и поддържат путчистите, дошли на власт в Киев с помощта на фашистски сили. Отделянето на Крим от Украйна се разглежда «като защитна мярка и едновременен сигнал: до тук и не по-нататък!» Под писмото поставят подписи почти двеста известни и уважаеми в Германия люде: предприемачи, писатели, лекари, журналисти, учители, пенсионери. Освещението на украинските събития в немските СМИ в писмото бива наречено с точната английска дума «disgusting» («отвратително»). Като изстрел от пистолет в упор по нечистата съвест на немската преса прозвучава това честно послание. Но свещенното за Запада гонене на Русия вече е започнало.
Нашият спецкореспондент търси причините за политиката на Германия в самото и сърце.
Фото: Даря АСЛАМОВА
«РАЗБИРАЩИТЕ ПУТИН»
- Кой възнамерява да купува в Европа шоколадът на мистер Порошенко, днешният президент на Украйна? Ха! Това е наивно! Когато у нас се произвежда знаменитият «Линдт»! - смее се бившият немски дипломат Хелмут Шефер.
Прекрасен дом в зелен, тих район на Берлин, където се чува как в градината пеят птици. На полиците и стените на гостната - сувенири и подаръци от много знаменити хора, даже от покойният Брежнев. Хязяинът на дома - известният политик на Свободната демократическа партия на Германия господин Хелмут Шефер, стар, умен човек, който може да си позволи разкошът да говори откровено. Не така, както в тези времена, когато е бил държавен министър на германското МВнР.
- Студената война в немските СМИ против Русия започна много преди украинската криза, - разказва господин Шефер. - Те перманентно цитираха мистер Навални, като че в Русия няма други политици. Те твърдяха за нищета в Русия, когато даже обикновените немци виждат на гръцките и турски курорти представители на руската средна класа. Съвсем не олигарси. Никой не разказва, как Русия се е подобрила, а живота в нея НАИСТИНА се подобри. Рззбира се, има проблеми. Но къде ги няма? Погледнете чудовищната разлика между богатите и бедните в САЩ. Атаките срещу Путин започнаха преди Олимпиадата в Сочи, макар той да освободи Ходорковски и тези прелестни леди, които така обичат да танцуват в църквата. Имам въпрос: кой плаща полетите на тези девици от «Пуси Райотс» по света - в Берлин, в Америка, в Сочи? Хората на изкуството ги посрещат въсторжено. Но аз прекрасно зная, как артистите понякога до ужас са наивни в политиката.
После започнаха тези смехотворни статии за тоалетните в Сочи и за Путин, който вижте е разрушил Кавказ, за да направи алпийски курорт, продължава Шефер. - Русия е най-голямата страна в света, и какво, тя не може да има ЕДИН приличен курорт в планините? Всички немски журналисти изведнаж забравиха, какво ставаше с екологията в Бавария или в алпийските региони на Австрия, когато ТАМ строиха ски курорти в петдесетте години!
Господин Шефер принадлежи към тази част от немският политически елит, която местната преса презрително нарича «Putinversteher» («разбиращите Путин»), в числото на които влизат такива политически тежкоатлети, като бившите канцлери Герхард Шрьодер и Хелмут Шмидт. Пресата се обезпокои, когато към «разбиращите» се присъединиха и леви политици, такива, като Грегор Гизи, и ярки консерватори от рода на Петер Гаувайлер. Изведнаж се изясни, че мнозина немски политици гледат твърде реалистично на украинската криза и въобще не възнамеряват да ограждат Русия с бодлива тел.
- В немските медиа, които се възмущават от това, че Русия си е взела Крим, няма никакво познаване на Украйна, даже географско - казва господин Шефер. - Хората тук не са в курса, че ЦЯЛАТА Украйна е била някога част от Русия, а Крим е бил предаден на украинците от Хрушчов, човек, който и да си представи не е могъл, че СССР ще рухне. И никой в тези времена не е попитал хората в Крим: харесва ли им се това решение или не? А сега всички кряскат, че Крим е «аннексиран»!
Господин Шефер с тъга си спомня своето първо пътешествие в Крим след разпада на Съветският Съюз:
- Аз бях един от първите немски политици, посетили независима Украйна и Крим. Това бе абсолютно разрушена страна. Хората в Крим ми казваха, че това е най-лошата ситуация, която те някога са преживявали. Във времената на СССР те били живели много по-добре! Аз никога няма да забравя, как една жена каза, че всички спестявания, които нейното семейство е направило за цял живот, заради инфлацията не стигнали даже за погребението на родителите и! Аз се върнах в Крим миналото лято след 20 години и видях, че ситуацията въобще не се е изменила. След моят визит в Сочи аз съм уверен, че Путин ще направи от Крим перлата на Черно море. Вие можете да обсъждате или осъждате метода, с който Русия си върна Крим, но вие не можете да казвате, че жителите на Крим са били принудени към референдум. Те бяха просто щастливи! А на всички, които така обичат да говорят за анексии, аз искам да задам въпрос: а какво, например, правят американците на базата в Гуантанамо, на територията на Куба?
ТИХИЯТ БУНТ НА НЕМСКИЯТ ГРАЖДАНИН
Немският гражданин — законопослушен, прагматичен, последователен, акуратен и внимателен. На генетическо ниво твърдо знае: с русите е най-добре да не се набърква в бой. Това е непреходната памет на действащото поколение за дядовците и бабите, които са разказвали страшни сказки за студеният Сибир, където са изпратени немците след Сталинград. Прибавете към това «осталгия» (от немската дума «ост» - изток, то ест «източна носталгия»). Тази сантименталност и чувствителност в спомените за дружба с русите във времената на Студената война, за стабилният и безопасен живот с гарантирана пенсия, отпуск на море и безплатна медицина, които привнасят в обединена Германия 17 милиона «гедееровски немци».
Когато Путин едва идва на власт, той е едва ли не най-популярният чуждестранен лидер в Германия. Сдържаните му маниери, прекрасен немски, усещането за сила и знание на собственият път - всичко това очарова немците в началото на двухилядните. После немците узнават от местните вестници, че, оказва се, Русия е агресивна държава, а Путин — диктатор. А дисциплинираните немци са привикнали да вярват на вестниците.
Първият студен душ за Германия — скандалът със Сноуден и осъзнаването на това, че американците, така наречените «съюзници и приятели» подслушват не само ВСЕКИ немец, но даже първите лица в държавата. Това е оскърбително! Как може така?! За честният немски бюргер такова вмешателство в личният живот е като да плюеш в душата! А тук още местните медиа и политици тихичко решават да заметат скандала с американското «подслушване», затова пък се опитват да въвлекат добропорядъчните немци в украинската криза и в противостояние с Русия. И тук за пръв път от десет години немците се разбунтуват!
- Немските СМИ толкова преувеличават и разтягат фактите по отношение на Русия, че нашият гражданин си казва: не, това не може да бъде истина - обяснява ми бившият депутат от Европарламента и вице-президент на немската лява партия «Die Linke» Тобиас Пфлюгер. - За пръв път в Германия населението престана да се доверява на пресата. Още повече, съмняващите се винаги могат да намерят информация в интернет. Медиата твърдят: Путин е отговорен за всичко. Но хората не искат втора Студена война, те не искат нов, а по-точно добре познат стар враг — Русия. И хората помнят, че именно ЕС провокира кризата, поставяйки Украйна пред избор: Русия или Запад. Именно ЕС искаше да сключи икономическо съглашение с Украйна, което трябваше да я превърне (и ще я превърне) във втора Гърция: урязване на социалните расходи, нищета, унищожение на промишленността, дългове пред МВФ.
А германские журналы уже издаются с обложками: «Идет война против Путина».
А германските списания вече излизат с обложки: «Тече война против Путин».
Евросъюзът водеше активна пропаганда в Украйна за европейският начин на живот, но въобще не възнамеряваше да взема Украйна в Европа. Това бе измама - продължава господин Пфлюгер. - Подобна ситуация имаше само по времето на бомбардировките в Югославия, когато медиата перманентно лъжеха. А сега те мълчат за Донбас. Когато ние, левите политици, викаме: трябва да се спре насилието в Донбас, хората питат: а какво, там нещо се случва? Ние викаме: престанете да убивате русите! А средностатистическият немец се удивява: а нима някого убиват? За Одеса тук сухо писаха: това е трагедия, и даже намекваха, че, видиш ли, зад изгарянето на хора стои Русия. Никой не писа, че това бяха антифашисти, убити от фашисти.
Обаче, колкото повече немската преса демонизираше Русия, толкова повече се съпротивляваха читателите. 70% от коментаторите в интернет не се съгласяваха и даже опровергаваха това, което пишеха вестниците. А когато се изясни, че почти 80% от немците не искат въвличане на Германия в украинската криза, а повече от половината население поддържа Путин, немските медиа достигнаха до истинска ярост. Те обвиняваха своите читатели в тъга по силен лидер, в носталгия и даже в ... глупост!
- По какъв начин Путин съумя да вбие между нас клин? - удивляваше се Die Zeit. - Ако допитванията не лъжат, две трети от германските граждани, избиратели и читатели противостоят на четири пети от политическата класа – с други думи, на правителството, на мнозинството членове на парламента и болшинството СМИ!
А когато в Берлин започнаха митинги против лъжливостта на пресата, немските журналисти нищо по-умно не можаха да измислят, освен да обвинят във всичко Кремъл. Немските СМИ сега уверяват, че всички «несъгласни» коментари на интернет-сайтовете се пишат от кремълски троли-агенти за пари!
«ТОВА Е ВОЙНА ПРОТИВ ВАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ!»
Знаменитото кафе «Айнштайн» в Берлин, където традиционно се срещат немските политици. Главният редактор на списание «Compact» господин Юрген Елзесер — импозантен, елегантен, като роял, мъж с георгиевска лентичка в джобчето на сакото. Уверява ме, че я носи с гордост.
- А немците знаят ли каква е тази лентичка? - питам аз.
- Не - огорчава се моят събеседник. - Те мислят, че ще ходя на сватба! Но нищо, с времето ще узнаят.
Господин Елзесер е уверен, че Западът води война против Путин.
- Това е атака на англосаксонските десни против Путин, които искат да вземат европейската политика за заложник - така рисува Елзесер картината на противостоянието. - Еросъюзът от глупост се натресе в тази атака. Европейците наивно предполагаха, че може да се сключи съглашение с Украйна и при това да не се отчита мнението на Русия. Американските планове отиват още по-далеч: те искат да разположат ракети и бази на украино-руската граница. Задачата на американците е да разпалят в Източна Украйна война, която ще провоцира Путин на пряка интервенция в Украйна. Аз предполагам, че Путин доста балансирано действа в конфликта. Той засега не е направил още нито една грешка. Но не се надявайте на помощ от немците във вашата игра. Ние сме само васали на Америка. Ние имахме брой на списанието, където Меркел бе изобразена в американска форма с надпис «американският канцлер». Но говорят, че Меркел на бюрото си държи портрет на Екатерина Велика. Съдейки по всичко, има друга Меркел. Изкуството на руската външна политика се състои в това, да открие за себе си втората Меркел и да завоюва нейната симпатия.
Към госпожа Меркел в Германия отношението не е еднозначно.
Фото: twitter.com
Господин Елзесер счита, че немският народ е «поумнял и практически е най-про-руският народ в Европа след белорусите и сърбите».
-Допитванията до общественото мнение срамят всички, които творят това обществено мнение, - твърди моят събеседник. - Всички германски СМИ са подведени под антируска линия, но болшинството техни потребители са настроени про-руски. Но ние, немците - не сме революционери. Ленин казвал за нас: ако немците решат да захванат гара, те отначало ще си купят билети. Старите немски ценности са измити от обществото.
- Та вас просто са ви кастрирали американците! - възкликвам аз.
Господин Елзесер с тъжна въздишка пояснява:
- След Втората световна война в Германия протече културна революция по американски мерки. Така че вие сте права. Ние, немците, сме кастрирана нация.
«НЕ ПИПАЙТЕ НАШИТЕ ПАРИ!»
Немският избирател е съвестлив, демократичен и даже готов да поговори за свобода на младите народи, но само не за своя сметка. Докато на екраните на телевизорите «майданиха» украинските студенти и викаха «Украина цэ Европа», немците можеха да проронят сълза от умиление. Когато до тях стигна, че Украйна - това е несъстояла се държава цяла в дългове, като в коприни, в състояние на перманентно възбуждение, а сега още и война, че украинците с наивна наглост разчитат, че Европа ще ги вземе на хранилка, всички симпатии към «младата демокрация» рязко се изпариха.
- Когато Путин предложи на бедна Украйна в труден момент 15 милиарда долара и снижение цените за газ, всички немски медиа като един завикаха: Путин използва слабостта на Украйна! - казва бившият министър на МВнР господин Шефер. - Но тук възниква въпрос: а нима Германия възнамерява да плати дълговете на Украйна? Или, може би, Евросъюза? Та ние не сме способни даже да уредим дълговете на Южна Европа!
Но това още е половин беда. В края на краищата, винаги може да се обещаят пари, а после да не се дадат. Или да се дадат и да се постави кредитора на колени, отнемайки му за сметка на дълга последните ценни активи, като газовата тръба, на която вече «седнаха» американците (в частност, синчето на вице-президента Байден). Сериозно немският бизнес се развълнува, когато американците «притиснаха» канцлера Ангела Меркел и поискаха от нея въвеждане на икономически санкций против Русия. Ако американският бизнес, всъщност не силно зависи от Русия, то за германският бизнес санкции — това е въже на шията и без сапун.
Господин Райнер Линднер, изпълнителен директор на Източния комитет на немската икономика — изключително сериозен джентълмен (ако у него има чувство за хумор, то той старателно го скрива). Студен блондин. Прекрасно говори руски, като че току-що са го пуснали от шпионската школа с отлични оценки. Повече от всичко на света се бои да каже нещо излишно. Политкоректен до крайност, но даже през тази политкоректност пробива истинско безпокойство: какво да правят немските бизнесмени, ако санкциите ги притиснат в ъгъла?
- У нас товарооборотът с Русия за миналата година бе 76 милиарда евро - казва господин Линднер. - В Русия работят 6200 немски компаний. А само за първото тримесечие на 2014 год експортът на Германия в Русия падна с 13%. Това частично е свързано с падането на рублата, но повече - с украинската криза. Канцлер Меркел заяви, че по отношение на Русия е уместен баланс между заплахата със санкций и диалог. Аз така и не разбрах, как може с помощта на заплахи да работиш с партньора! Но ние, бизнес-обществото, пряко заявяваме: санкции — това е най-последният инструмент. Тези санкции не са в интересите на Германия, Русия и даже Украйна. Нали транзитната страна също ще пострада, ако ние се откажем от руският газ в резултат на трети пакет санкций.
- Защо в Евросъюза всячески препятстват строителството на «Южен поток»? - питам аз.
- Аз не считам, че този проект е забранен. В него участва немският BASF, най-големият в света химически концерн. Този проект по-бавно, отколкото бихме искали, но все пак се реализира. С него сега също се зае и Австрия, която преди залагаше на проекта «Набуко». А сега е ясно, че «Набуко» няма да го бъде. Но във всеки случай, вашият «Южен поток» за разлика от «Северният» - е много скъп. Черно море е много по-дълбоко от Балтийско, и да се положи тръба по неговото дъно е по-сложно. Но се надявам, че проектът ще успее. И не само той. Ние имаме множество планове по отношение на Русия. Ние виждаме големи шансове да участваме в подготовката за Световният шампионат по футбол през 2018 год. Това означава, че в 12 градове на Русия е нужно да се строят пътища, хотели, гари. Нашите интереси в модернизацията на промишленността на Русия и сферата на жилищно-комуналното стопанство са дълбоки и сериозни. Само си представете! В Русия сега строят повече немски коли, отколкото импортират! Ярък пример — заводът в Калуга. Ние създадохме в Русия 250 хиляди работни места. Но и в Германия 350 хиляди работни места зависят от руският пазар. Нито Меркел, нито Путин не могат да рискуват такова количество хора и там, и тук да загубят работа заради санкций!
Германию поневоле втянули в интриги, которые США плетут на Украине.  На фото - Ангеле Меркель приходится соглашаться с указаниями американского госсекретаря Джона Керри Петру Порошенко.
Германия по неволя въвлякоха в интриги, които САЩ плетат в Украйна. На снимката - на Ангела Меркел се налага да се съгласява с указанията на американският държавен секретар Джон Кери към Петро Порошенко.
Фото: EAST NEWS
«УКРАЙНА ВЪВ ФОКУСА НА НАТО. РУСИЯ Е ЦЕЛТА»
Така се нарича новата книга на Бригита Квек, писателка, активистка и истински приятел на Русия. Някога госпожа Квек е работила в ГДР като преводачка между властите на страната и Западната група Съветски войски. Тази малка, енергична, сивокоса жена е строг, изискващ приятел и до сега счита, че русите са свършили много глупости през 90-те години.
- Вие си отидохте, а натовските войници останаха тук, в Германия. Аз съм уверена, под ръководството на Путин това не би се случило!
Горбачов госпожа Квек счита за предател.
- Отначало аз мислех, че той просто е наивен човек, правещ грешки. Но твърде висока бе цената на тези грешки. Той уверяваше, че се е договорил с президента на ФРГ Кол за неразпространение на НАТО на изток в устна форма. Тоест как? Ето, ние с вас се договорихме, стиснахме ръце и се разделихме. А утре вие ме питате: а къде е подписа? Къде е черно на бяло? Така работата няма да стане. А по-късно аз четох интервю на Горбачов в чуждестранните вестници, където той уверяваше, че главна цел е било да разбие социализмът не само в собствената си страна, но и в страните от Източна Европа. Значи, той е бил предател от самото начало, когато е възглавил КПСС.
Госпожа Бригита вярва на Путин, но го призовава да бъде бдителен.
- Путин стъпка след стъпка се движи към държавен капитализъм. Има «добри» олигарси и «лоши», от рода на Ходорковски, който искаше да хвърли в пастта на САЩ целият газ в Русия. Путин бе длъжен да се отдели от тези олигарси, които играят против интересите на Русия и да съхрани контрол на държавата над ресурсите. Най-опасното за него сега — това е бунт в собственият елит. САЩ се надяват, че Русия или ще рухне, или ще премине на тяхна страна, сдавайки всичките си богатства. НАТО разработи много опасна теория: демек, страната е суверенна, а нейният президент не, ако той е диктатор. И тези теория охотно подхванаха и левите, и либералите. Тоест, ние отричаме войната, но сме против диктаторите, а значи, тях може да премахнем. Тази теория противоречи на международното право, съгласно което всеки президент, Кадафи или Хусеин, харесва ли ви той или не, е част от суверенитета на страната. С помощта на тази теория НАТО зачиства неудобните «диктатори» по цял свят, и левите партии аплодират на това. С това НАТО оправдава всяка смяна на режима и санкционира война.
Когато става дума за Украйна, малката, но решителна госпожа Бригита изпада в страшно вълнение. На нея и се струва, че ние правим малко за спасение на своите братя.
- Путин трябва да върви по свой път, без да се оглежда. Спомнете си, как Сталин се възползва от противоречията между капиталистическите страни и победи. Путин също може да победи. На пряка интервенция американците няма да се решат. А Европа и въобще е слаба: без вашият газ тя няма да може. В Донбас ежедневно убиват хора, ВАШИТЕ хора. И Русия има пълно право да защити своите. Руси! Не чакайте помощ от никъде! На нищо не се надвайте! Само на себе си! Нямате никакви западни партньори.
КАКВО ИСКАТ АМЕРИКАНЦИТЕ В УКРАЙНА?
Американците в цялата тази бурна майдановска история Украйна ги интересува най-малко от всичко, но именно благодарение на Украйна САЩ разчитат да достигнат най-важни стратегически цели. Главният нощен кошмар на англосаксите - нарастващото икономическо и възможно политическо сближение на Русия и Германия, а чрез този съюз, за който Русия е мечтала с векове, сближението на Русия с Европа, особенно ако на власт в ЕС дойдат радикалните евроскептици, и със всяка отделна страна Русия може да търгува отделно, игнорирайки евробюрократите. За да се предотвратит усилването и модернизацията на Русия, е нужно тя да бъде изолирана и да бъде построена нова Желязна завеса, нужно е тя да бъде ввъвлечена в продължителна война в Украйна и представена в очите на цял свят като агресор.
- Най-главната провокация против Русия — не само да бъде направена участник в гражданската война в Украйна, но и да се пренесе тази война на руска територия - казва шеф-редакторът на вестник Junge Welt Арнолд Шелцел. - Разпространението на НАТО на Изток — това е не само провокация против Русия, но и против Берлин, за да бъде откъснат той от Москва. А троянският кон на САЩ във Европа — това е Полша и страните от Прибалтика.
Полша - това въобще е главното главоболие на Германия. Полските политици са досадни, скандални, дребнави и буквално са измъчили немците със своята русофобия. В Германия до сега е популярна старата полска карикатура: полусъблечената Меркел притиска към кърмящата си гръд двата братя Качински.
- Защо, когато отивам в Русия, никой не ми тика в очите, че съм немец? - пита писателят Инго Шулце. - А когато отивам в Полша, веднага ми напомнят, какъв съм аз такъв. Русите са великодушни. По времената на СССР аз бях в Ленинград и зная, какво е Ленинград за русите. Но русите никога не обвиниха мен.
АМЕРИКАНСКОТО ПОХИЩЕНИЕ НА ЕВРОПА
- Събитията в Украйна не трябва да се разглеждат изолирано - казва подполковник Йохен Шолц, екс-представител на Германия в НАТО. - Зад това стои намерението на САЩ и част от политиците на Европа да предотвратят идеята на Путин, която той изказа през 2001 год в немският Бундестаг, за създаване на ново икономическо пространство от Лисабон до Владивосток. Тази идея е кошмарен сън за САЩ, които незабавно ще загубят доминиращо положение в света. И затова те се стремят чрез украинската криза да сломят този мост между Европа и Евразия, който традиционно бе Украйна. Става дума за евразийско ръкостискане, и целта на американската политика е - да се предотврати това ръкостискане на всяка цена.
САЩ разглеждат Европа само като приложение към американската империя - продължава Шолц. (Т.е. - като колония, или васал - бел.пр.) - Американците през 90-те години се опитваха да интегрират Русия чрез своите хора, така наричаните «чикагски момчета». С ужасните последствия на политиката на тези «момчета» вие се сблъскахте във времената на Елцин, когато Русия не заработи нито долар от продажбата на своите ресурси. Путин предотврати включването на Русия в западната система ценности. Тъй като тази идея у американците не мина, те възнамеряват да разделят Украйна на две части и направят от нея буфер на ненавист. На вас е нужна ЦЯЛАТА Украйна, териториално цялостна и мирна, но приела федеративно устройство по принцип на германското. Към което собствено и се стреми вашият Лавров, най-умният в света министър на външните работи. Опитът да се изолира Русия от Запада означава също и изолация на Китай. Вие чували ли сте за немският град Висмар? Градче малко, но изключително важно. Това е най-големият порт на Рейн с изход в Балтийско море. Преди два месеца назад там дойде товарен влак от Китай. В плановете — строителство на високоскоростен жп път, който ще превозва товари през територията на Русия. Участници в проекта — немски, руски и китайски железопътни компании. Също в тези места, откъдето ще се отделят разклонения, в проектът се включват и такива държави, като Иран. Този нов Път на коприната ще съкрати времето за превоз на китайски стоки с 50%. У този проект има голям геополитически смисъл. Морските пътища, които напълно се контролират от американците, ще загубят своето значение.
Европа не иска да губи Русия. И сега народът и политиците живеят в различни светове.
Фото: youtube.com
Изолираната от Русия Европа ще загуби руският пазар, ще се лиши от газа и ще се превърне в аморфно образование, напълно зависещо от «милостите» на САЩ във вида на скъп шистов газ, в допълнение разрушителен от гледна точка на екологията. Освен това, вече тази година САЩ разчитат да сключат с Европа Трансатлантическо икономическо партньорство (икономическото НАТО), всички детайли на което се държат в строг секрет. Но някой неща успяха да се просмучат в пресата. Работата не е само в това, че евтините ГМО-продукти и хлорирано хормонално месо победно и бесмитово ще нахлуят на европейският пазар (само този факт привежда в ужас френските фермери и баварските колбасари). Главният ужас е в това, че международните корпорации ще получат същите права (не, по-големи!), отколкото държавите. Това е нова степен на глобализация, неизбежно съпровождаща се с унищожение на всички социални завоевания и принизяване на европейската работна сила до положението на китайската. Ако планът на САЩ успее, европейският работник още ще завижда на китайският.
- Проблемът даже не е в това, че ще ни се наложи да ядем изкуствени продукти - казва бившият министър на германското МВнР господин Шефер. - Причината е в това, че монополите ще получат повече права в юридическата система от държавите. Ако у тях възникнат проблеми с държавата, в която имат бизнес, те ще могат да се обръщат в международни съдилища и да искат компенсации, даже ако техният бизнес встъпва в противоречие с местните закони. Тоест никой не ще може да спре монополите: нито ЕС, нито отделните страни.
Мъдрият политик гледа през прозореца, в градината.
- Той тотално ме разочарова, този черен човек и блестящ оратор мистър Обама. Той направи ужасна грешка, наричайки Русия малка регионална държава. G7 съставя за Путин списък стъпки, които той е длъжен да предприеме. Откъде-накъде? Те, всъщност, си мислят, че Путин ще изпълни техните заповеди?! Но Путин умее да бъде впечатляващо сдържан. Той би могъл да каже: давайте, скъпи приятели, бягайте от Афганистан без наша помощ. Но не каза. Той изчаква.

P.S. У Бранденбургските врата се разхожда вятърът. Този същият вятър на Студената война. Туристите се фотографират на фона на монументалното и заплашващо великолепно здание на Руското посолство, където до сега на стените висят светилници от райхканцеларията на Хитлер. Висят, всъщност, с орлите надолу. За наказание и предупреждение. Всички мои мислещи германски приятели твърдят: «Кажете на Путин! Той може! Той е длъжен! Той ще спаси Европа от Америка и от война!» Всичко това ме довежда до ярост. «Какво може да направи един човек против цял свят, ако всички разумни хора са вдигнали лапки нагоре?» Една стара леди от бивш ГДР така ми отговори: «Ако бих била по-млада с десет години, аз бих взела в ръце автомат Калашников и бих отишла да воювам в Донбас заедно с опълченците. За Русия. Но Путин е по-умен. Неговата мисия — да удържи народите от братска война. Той е ДЛЪЖЕН да премине по острието на бръснача».

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.