Wednesday, July 9, 2014

Пожелания за Украйна ("Respekt", Чехия)

Фактът си остава факт: Русия без Киев в икономически план ще може, а Киев без Русия — не
Украинската армия отвоюва територия на изток — проруските сепаратисти напуснаха Славянск. Изглежда, това е победен марш. Но означава ли това , че Путин губи? Аз много бих искал това, но, както е известно, разсъждение, основано на желание, бива лъжливо.

Американският мозъчен център Brooking Institute, който е трудно да бъде подозиран в симпатии към Русия, неотдавна публикува анализ, изводите на който иронически се адресират до тези, които искат само едно — поражение и наказание на Русия. В такъв случай, пишат авторите, следва да се желае само едно - Украйна да остане под пълен контрол на Москва, защото това икономически ще унищожи Русия.

Изследването на института се основава на еднозначни данни, които ние често не искаме да забележим, защото пред фактите предпочитаме теории и собствените си пожелания. А фактът се заключава в това, че Русия днес финансово дотира украинската икономика с минимум 5 милиарда долара годишно (но това може да бъде и сума от 10 милиарда), особенно чрез покупка на некачествена продукция от украинската промишленост. Това са влакови състави, железни пътища и военен арсенал. Русите купуват  тази продукция, независимо че могат да я заменят със своя собствена. Но през последните месеци тези покупки бяха спрени по заповед на Путин.

Не съществуват разчети, колко ще струва изменение на украинската икономика, за да престане тя да зависи от Русия, но авторите от Brooking Institute за пример дават следният паралел: обединението на Германия изиска масивни инвестиции, за да откъсне бившата ГДР от руските пазари. За 20 години за това отидоха почти 3 трилиона долара. Ако се вземе под внимание това, че украинците заработват, грубо казано, една десета част от това, което получават немците, изтръгването на Украйна от зависимост от руската икономика ще струва около 300 милиарда долара. Кой ще ги даде? Брюксел? Вашингтон? Дайте да не храним илюзий.

 За съжаление, фактът си остава факт: Русия без Киев в икономически план може, а Киев без Русия — не. Ако, разбира се, Западът не предложи тези 300 милиарда. Но има още един факт, че Русия не ще может икономически да удържи Украйна без огромни разходи, които ще поставят руската икономика на колени. Затова не е в интересите на Путин да прави от Украйна «Малорусия», както и той да не би искал това политически.

От това следва, пишат авторите на анализа, че, ако наша главна цел не е да накажем Русия и за нас е по-важно бъдещето на Украйна, на нас ще се наложи да се съгласим с това, че тази страна ще е принудена още много дълго да живее в пространството между Русия и Запада и да зависи от техните договорености.

Аз много бих искал, това да не беше така и украинците да биха могли свободно да решават, искат ли те на Запад. А още аз много бих искал, Русия да бъде наказана за своята агресивна политика. Но се боя, че моите желания противоречат на това, което се нарича икономическа реалност.
 
"Respekt", Чехия

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.