Thursday, July 17, 2014

Валентин Катасонов: Санкциите и угрозите с военни интервенции са нищо по сравнение с петата колона

Източник

Публикувам тази статия за сравнително самостоятелно размишление на читателя за положението в България. Описаните от проф. Катасонов факти за положението на Русия, наложени върху българската действителност логично и бързо довеждат до аналогични изводи за днешното положение в България, с единствената корекция, че в България въобще не съществуват национално-отговорни и патриотични сили, а цялата управленска върхушка (партиите, мафията, парламентът, президентът, олигарсите, "комунистите", медиите) са изключително пета колона работеща за чужди интереси. Което отговаря на въпроса и защо Майдан (цветна революция) в България е невъзможна - силите, имащи интереси в България винаги могат да окажат натиск върху българската върхушка и да постигнат целите си без Майдан. Опитът #ДАНСwithme от тази година единствено доказа, че контролът е тотален, и първоначалните прогнози за излизане на България от хватката след оставката на ГЕРБ и изборът на БСП са неверни, и че БСП е също така добре контролирана отвън от същите сили, които контролират ГЕРБ (нищо общо с "ръката на Москва"), че "цветна революция" е ненужна и безсмислена, същите цели се достигат с много по-малко сили и финансиране. Понякога едно посещение на американски сенатор е достатъчно.

Санкции и угрозы военных интервенций – ничто по сравнению с пятой колоннойУкрайна стана своеобразна лакмусова хартия, която изяви слабостите на нашата собствена икономическа и политическа системи. Ако в Русия днес не се случи това, което се случи с Украйна пред очите ни, това не значи, че «всичко е добре в руското кралство». Утре това може да стане и у нас. Само ще започне всичко не на Майдана, а на Болотен площад, и после ще прерастне в гражданска война с непрогнозирани последствия.
Ние говорихме за това, че събитията в Украйна са неизбежен резултат от това, че там в течение на две десетилетия «незалежност» се сформира капитализъм – колониален, олигархически, компрадорски и т. п. Ключева роля в развитие на събитията в Украйна играят техните местни олигарси. Независимо от това, как в най-близко време ще се развиват събитията около Украйна, активите на украинските олигарси (както вътрешните, така и задграничните) при съхранение курса на страната на Запад рано или късно ще преминат под контрол на транснационалните банки и транснационалните корпорации. Такава е крайната цел на плановете за така наричаната евроинтеграция на Украйна, разработани в Брюксел и Вашингтон.
Интересно, на какво разчитат украинските олигарси? Този, който в дома (тоест в Украйна) е хазяин, всички много нагледно видяхме през декември 2013 год, когато чиновничката на Държавния департамент Виктория Нуланд извика на килима първият украински олигарх Ринат Ахметов, устрои му разгон и изиска да се «наведе ред». Командата бе дадена на всички олигарси, и те, затичали като попарени хлебарки, започнаха да готвят Майдан.
А нима в Русия ние имаме друг обществен модел? Не, все същият колониален, олигархически и компрадорски капитализъм, само в малко смекчен вариант. Не на последно място за сметка по-умелото лавиране на властта и умението на първите лица на държавата (на първо място президента) да се договарят с олигарсите. Но всичко това е ненадежно.
На нас днес е сложно не само да помагаме на нашите братя в Украйна, но даже да защитим самите себе си. Твърде често в нашите СМИ в последно време започнаха да засягат темата за петата колона в Русия. Даже президентът В.В. Путин неотдавна използва този термин. В своето изказване пред Федералното Събрание март тази година той заяви: «Западните политици ни плашат не само със санкции, но и с изостряне на вътрешните проблеми. Бихме искали да знаем какво имат предвид: действията на някоя пета колона, разни видове национал-предатели, или разчитат да влошат социално-икономическото положение в Русия и така да провокират недоволство сред хората? Разглеждаме подобни заявления като безотговорни и явно агресивни, и ще реагираме на това съответно».
От наша гледна точка, угрозата за Русия от страна на петата колона днес е по-реална и опасна, отколкото угрозите от преки военни интервенции, икономически санкций и действия на западните спецслужби. Бих искал да обърна внимание, че нашите СМИ употребяват термина «пета колона» в единствено число. Всъщност у нас вече има много такива пети колони. Фактически, петата колона е многоглава хидра. Темата за петата колона е много сложна и разнопланова. В тази публикация аз само искам да проведа инвентаризация на главите на «хидрата». По мои оценки, такива глави са не по-малко от седем. Накратко ще ги изброя.
1. Офшорна аристокрация (ОА) – тясна група хора, които формално се считат граждани на Руската Федерация, а фактически са нерезиденти, тъй като техните капитали, активи и имущество са извън пределите на страната. ОА присъства в правителството, бизнеса, СМИ, армията и спецслужбите. Примерът на Украйна показва, че ради съхранението на своите активи зад граница офшорната аристокрация е готова да изпълнява всички команди «оттам», включая организация и финансиране на граждански войни, преврати, «антитерористически операции». Разбира се, ние сме далеч от илюзията, че цялата подривна работа и цялата въоръжена дейност в зоните на интереси на Вашингтон може да се профинансира от местната офшорна аристокрация, но тя може да работи също в качество на посредник, с помощта на който за Вашингтон е удобно да осъществява такова финансиране. В частност, съществува подозрение, че украинският олигарх Коломойски финансира създадените от него военизирани отряди, хвърлени за подавяне на ДНР и ЛНР, не от собствения джоб. Този олигарх е само «прозорче», чрез което парите на Вашингтон се предават на частните военни структури. Отначало Вашингтон превежда пари на офшорните сметки на Коломойски, а после те вече постъпват на сметките на олигарха в Украйна. Имаме определеная уверенност, че и в Русия днес има свои коломойски, които по същия начин получават пари от Вашингтон чрез своите офшорни структури и така участват в подривна дейност против Русия.
2. Чуждестранният капитал във страната. Първо, чуждестранните компании и банки са идеално «портмоне» за финансиране на всякакви подривни акций във страната. Второ, чуждестранните компании и банки по команда на финансовият интернационал могат да дестабилизират икономическата, политическата и социалната ситуация в страната. Достатъчно е да си спомним такъв «дребен» случай, като блокирането на операциите с картите на руските «дъщери» на международните корпорации Visa и MasterCard. Тук няма нищо удивително, тъй като тези корпорации са тясно свързани с американските спецслужби. Не трябва да храним иллюзии, че западните банки и компании от други сектори нямат  такива връзки. На Запад вече отдавна е построен много солиден вертикал на властта, за който нашите учебници по «пазарна икономика» пазят пълно мълчание.
3. СМИ, финансирани иззад граница или от вътрешни източници, подконтролни на Запада. За съжаление, до сега нашите власти даже не са започвали сериозно обсъждане за поставяне под ефективен контрол на намиращите се в руска юрисдикция СМИ. Събитията в Украйна «отсветиха» тези антируски СМИ, но те продължават да действат.
4. Част от многомилионната армия имигранти. Сред тях има немалко хора, дошли в Русия не само и не толкова за заработка, колкото за изпълнение на специална мисия. Множество от тях имат военна подготовка и са готови по команда да участват в бойни действия. (Този фактор вероятно не е от значение за България, като пренебрегнем американските бази и изпращаните в тях за "тренировка" либийски "военни" - бел.пр.)
5. Неправителствени организации (НПО). Даже след приемане в Руската Федерация на закона за чуждестранните агенти много от НПО продължават да остават чуждестранни агенти без да го декларират. Съществуват множество финансови схеми за да се обхождат изискванията на посочения закон.
6. Централната банка на Руската Федерация (Банк России) като особено екстериториално образование, контролирано от Федералната резервна система на САЩ. В закона за ЦБ РФ, който на свое време се разработваше не без участие и влияние от страна на западните «експерти», се уговаря особен статус на Банка Русия, който фактически го прави неподконтролен на руската държава.
7. Руските банки, които от тази година, съгласно американският закон ФАТКА, подпадат под пряк административен контрол от страна на данъчната служба на САЩ. Те даже официално ще се именуват данъчни агенти на САЩ. Всеки агент, в това число данъчен, се намира «на къс повод» у своя куратор. Вече не се налага да говорим за това, че докато нашите банки осъществяват разчети в долари, те ще остават «на кукичката» на Вашингтон, защото всички доларови операции преминават през банковата система на САЩ. Последният ярък пример, че за руските банки Вашингтон е по-близо от Москва е историята с «дъщерите» на руските банки «Сбербанк» и ВТБ в Украйна. Те се оказаха в групата на тези избрани банки, на които Киев поръча търгуването със специални облигации, пуснати от Министерство на финансите на Украйна за финансиране на военните операции на Юго-Изтока на Украйна.
Разбира се, аз изброявам само най-главните «глави» на хидрата под название «пета колона». Има и други. Всички те са се затаили, но никъде не са изчезнали. Достатъчно е да погледнем офшорната аристокрация. Тя, независимо от постоянните призиви за борба с офшорите, никъде не е изчезнала. Протичат само определени перегруппировки и передислокации на нейните задгранични активи, но активите (с някои изключения) както преди остават зад пределите на Русия. Ако не искаме това у нас да започне война по украински сценарий, необходимо е незабавно да се пристъпи към работа по неутрализация на тази многоглава хидра, при това трябва да се бие по всички глави. Съдейки по косвени данни, даже в дневният ред на нашият Съвет по безопасност проблемът за петата колона се засяга само мимоходом. В Държавната Дума, съдейки по названията на готвещите се и приемани закони, даденият проблем не е прочувстван от депутатите. След бурни дебати в Държавната Дума по повод финансираните иззад граница НПО ентусиазмът на народните избранници на фронта за борба с петата колона съществено намаля. Като начало следва поне да се уделя повече внимание на публикациите по темата за петата колона. Днес тази тема в нашите СМИ за съжаление е маргинална. (не би могло да бъде иначе, тъй като СМИ са така или иначе част от петата колона - бел.пр.)

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.