Monday, July 7, 2014

Андрей Фурсов: "Свобода по-американски - това е огнище нарисувано на платно"

Андрей Фурсов: "Свобода по-американски - это очаг нарисованный на холсте"

Историкът и публицист Андрей Фурсов разказа, защо в САЩ все по-малко хора считат своята страна свободна.

— Днес е Денят на независимостта на САЩ. Наскоро институтът Галъп публикува изследване, където се констатира, че все по-малко американци считат своята страна свободна. Показателят се е снизил от 2006 до 2013 год с 12 пункта, от 91 до 79 процента. Разбира се, това не е критично, но тенденцияте е налице. С какво ще обясните такова падение?

— Тезисът за това, че САЩ са най-свободната страна в света е пропагандистски, който върхушката в САЩ много успешно вбива в главите на американското население. Но, както някога е казал Линкълн, може завинаги да се мами половината от народа, може обратно да се мамят в друг режим, но не може завинаги да се мамят всички.

Това падение с 12 пункта, което демонстрира допитването, и означава, че все повече американци разбират, че свобода по-американски това е огнище, нарисувано на платно. За тези, които са живели в САЩ, а аз съм живят там, е съвершенно понятно, че Америка е много твърда страна с твърд хоризонтален и вертикален социален контрол, където практически няма свобода на словото, всичко е монополизирано, и всякакви опити да се отиде настрана се наказват много жестко.

Ако това е научна среда, човек не получава семейство, тъй като постоянно работи. Американското общество е много твърдо контролирано. Там съществува цензура, но не такава, каквато бе у нас в съветско време. Там цензурата е империоризирана. Американците прекрасно знаят, какво може да се обсъжда, а какво не.

Някой от тях правят зомбирано впечатление. Достатъчно е да се погледа девойката по фамилия Псаки, която разказва разни небивалици за Украйна. Видно е, че това е просто зомбирана американка, на която са сложили касета, и тя говори по касетата.

Преди няколко години в Америка се появи книга под название "Вървящият отделно". Това е сборник статистически материали за състоянието на Бяла Америка от 1960 до 2010 година. По принцип, картината на американското общество, която се обрисува там, показва колосално разслоение между богати и бедни.

Огромно число недоволни люде, бедните стават все по-бедни, богатите по-богати, и се усилва социалният контрол на върха над низа. Мисля, че със влошаването на положението на САЩ, тяхното вънешноикономическо положение, проблемът, числото недоволни ще расте…

— Галъп вижда причините във влошаване на икономическото положение. В какво се изразява това според Вас?

— Първо, Америка престана да е икономически регион от световната система. Ако през 1944 год САЩ даваха примерно половината от световният брутен продукт, то през 1976 това вече бяха 25 процента. Тоест, частта на САЩ в създаване на световният продукт намалява, а потреблението остава на предишното ниво.

Те потребяват 40 процента от световният продукт. И този разрив рано или късно ще застави американската върхушка да реагира. Нужно ще е или да се уреже своето потребление, което те безусловно, няма да направят, или да се намали потреблението на долните 50 процента, което също е опасно.

САЩ вече веднаж се сблъскваха с такъв проблем, когато в края на 30-те години се провали рекламираният нов курс на Франклин Рузвелт, и пред САЩ стоеше изборът: или сериозни социални реформи в полза на долната част на обществото, или световна война.

Американската върхушка избра световна война. Сега тя се оказва пред същият избор: или по-нататъшно влошаване на икономическото положение и перспектива от социални бунтове, или някаква външнополитическа авантюра. На нас ни остава да гледаме, какъв избор ще направи американската върхушка.

Най-много от всичко напряга, че днешната американска върхушка е значително по-малко адекватна, отколкото хората, който бяха начело в края на 30-те и през 40-те години. Достатъчно е да се сравнят Рузвелт от една страна, и Обама от друга.

— Увеличението на корупцията на правителството, около осемдесет процента от американците считат корупцията във властните структури един от най-сериозните проблеми в страната. Този показател се повиши с 20 процента за по-малко от десет години. Това се изразява в скандалите около IRS и разоблаченията на дейността на Агентството за национална безопасност, пише Галъп. Читателите на Pravda.Ru се интересуват, какъв е този скандал с IRS?

— Отново проблем с корупцията. На нас ни проби дупка и нашата пропаганда, и чуждестранните агентства, че в Русия има много високо ниво на корупция, и Русия е изпреварила всички. Това е нагла лъжа. Достатъчно е да се погледат бившите френски президенти Ширак и Саркози, и Берлускони в Италия, за да разберем, какво е нивото на корупция в Западна Европа.

САЩ също в това отношение не изотстават, и ръстът на корупция в цял свят — това е световна тенденция, свързана с олигархизацията на управляващият световен слой, и тази тенденция ще расте. Корупцията е системообразуващо отношение практически в цял свят, не само в Русия. САЩ в това отношение никъде не са се дянали отделно от другите. Това е показател на кризата на световната система.

Също така, както и самата корупция, имаме отношения от криминален характер в глобалната икономика. Работата е там, че глобалната икономика се държи на пет колони: търговия с нефт, примерно 30% нелегална търговия, търговия с оръжие, която в значителна степен носи криминален характер, търговия със злато и скъпоценни метали, наркобизнес, проституция и порнобизнес. Тоест, глобалната световна икономика функционира като криминална, и обратната страна на това е корупцията на световната върхушка.

И американците провалят всичко това по пълна програма. Днешното състояние на САЩ — това е състояние на общество на ръба на много остра криза. Въпросът е само в това, американците ще се стараят да го решат като вътрешен, или ще се постараят да го плиснат навън във вид на регионална, или не дай Боже, световна война.

— В Русия има обратна тенденция. За последната година числото руски граждани, считащи, че сега на власт има добра команда политици, водеща страната с правилен курс, нарастна почти един път и половина — от 15 до 22 процента, показва допитване на "Левада-център", проведено в края на май. Не е ли постоянното насаждане на мнение, че САЩ е демокрация, а Русия е корумпирана и диктатура, метод на информационната война?

— Разбира се, представата, че Русия не е доправена, не пълноценна страна — това е схемата, която се залагаше още в информационната война в късният перестроечен период, после през 90-е години с това се занимаваха елциноидите, а днес се занимава петате колона на Запада.

Едно от главните наши направления на удара в информационната война трябва да бъде разказ за това, как реално е устроен Запад. Това ще избие  много карти у нашите опоненти. Но, този факт, че все повече хора говорят, че ситуацията в Русия с властта не е така лоша, е свързан с нашата кримска виктория и с това, че на границата с Русия се появи нацистска държава, която Запад поддържа.

Запад поддържа нацистите и в Прибалтика, и в Украйна. Най-главното, тези нацисти да са против Русия. И тези двойни стандарти сега се виждат от много хора, тоест, кримската ситуация, украинската криза станаха момент на истина във всички отношения.

Единственото, което трябва да се направи, е да се дръпнат вътрешната политика и вътреикономическата политика под този вънешнополитически курс, който започна с кримската виктория, и ударът на който провали плановете на американо-бандеровският преврат през февруари в Украйна.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.