Thursday, July 11, 2013

Фабриката за лъжи започва да се разсипва

Източник: http://kgb-ru.livejournal.com/16636.html
 
Съвсем скоро може да не познаем нашия свят.

Започвайки някъдекъм края на 1980-те СМИ налагаха на световното обществено съзнание, и особенно на съзнанието на жителите на СССР и постсъветското пространство определена картинка на света. С "процъвтяващ" и весел Запад, у когото всичко е прекрасно, порядък и се съблюдават правата на човека. С "изостанал" Съюз, който е длъжен да приложи всички сили, за да се оказже поне в задния двор на Запада. И с "див" Трети свят.

Нужно е да се каже, че фарсовата Русия от 90-те напълно устройваше целия Западен свят. Нейните образи запечатани в холивудските екшъни и комедии. Бандити, проститутки, водка, медведи и цялата прочее екзотика. Идването на власт на "злия КаГеБешник" Путин стана за западните политици неприятен сюрприз. Западът, сам водещ война с радикалните сунити в Афганистан, се разрази с гневни тиради по повод войната в Северен Кавказ и започна да оказва поддръжка на сепаратистите. Хората, потриващи лапички от перспективите да се разсипе Русия и да се заведат на нейните осколки корпорации, които за безценица ще извозват нефт, газ, дъревесина, злато и диаманти - "се прекараха". Започна продължителна информациона война, цел на която бе на всяка цена да се дискредитира ръководството на Русия. Но народът, който прекрасно помнеше, с какво завърши за него либералният експеримент от 1991-ва, не се излъга втори път. Хората прекрасно разбират, какво всъщност се явява залог за техния живот. Затова днес "Левада-центр" обнародва резултати от допитване, показало, че примерно половината руски граждани уверено са готови да поддържат силовите структури на страната даже в ущърб на собственото икономическо благополучие!

Но да предвиди това, което ще се случи през лятото на 2013-а не би могъл никой!

Никой не би могъл да предсказаже още през януари, че мнозина американци, в това число и политици-консерватори, ще заявят, че Владимир Путин е по-силен ръководител, отколкото тези, които днес ръководят във Вашингтон!
За това има няколко сериозни причини. Още в 2012 година държавният дълг на САЩ уверено изпревари ВВП на страната, и тенденцията се развива. Всичкото благополучие на американците - а също и на жителите на западния свят (в Германия държавния дълг е около 80% ВВП) - се гради изключително на дългове и на силово отнемане на богатства от страните на "третия свят". Колкото и да подпират тази пирамида, но тя обезателно ще рухне.

Страшен ударо по идеалите на западния свят стана бягството на екс-разузнавача Сноудън и обнародването на данни за формите и методите на работа на спецслужбите на САЩ. Всички красиви сказки за това, как американската администрация и силови структури "воюват" само в името на демокрацията и защита правата на човека се разсипаха, като къщичка от карти. Събирайки комерсиална информация за транснационалните корпораций, американските разузнавачи грубо нарушаваха както правата на чужденците, така и на своите граждани. С една дума НСА и ЦРУ се занимават с банален грабеж, оправдавайки  съществуването си пред лицето на могъществените си спонсори.

Но началото на края, съдейки по всичко, ще стане все пак сирийският конфликт. Случи се невижданото. Под давление на Русия американските власти фактически признаха собствената си лъжа. Отначало бе самита на "Голямата осоморка", на който в закл
чителното комюнике нямаше нито дума за сваляне на президента Асад. А после, след предоставяне от Русия неопровержими доказателства за използването от въоръжените групировки на химическо оръжие, Конгресът фактически блокира вече готовото решение за предоставяне на терористите на военна помощ.

На този фон единствените псевдоправозащитни напъни на вашингтонската администрация - става дума за безпрецедентното лобиране интересите на хомосексуалистите в света - изглеждат просто нелепо и извикват неразбиране даже у собствените граждани.

На част от американците започна да омръзва войната и беспардонното поведение на собствените спецслужби. Само че те не разбират, че тези войни и интриги са последен залог под кредитите, които им позволяват да  живеят красиво. И ако Пентагонът, ЦРУ и НСА бъдат плеснати през ръцете, то ще се наложи да се връщат чудовищните дългове и да се води полугладен живот... И тогава да се опита да се съхрани съществуващия порядък на живот ще може само с окончателно отхвърляне на хуманитарната риторика и превръщане в някакъв "Четвърти райх".

Интересно, осъзнават ли местните подгласници на американската администрация като Навални и Гудков, че ролята на "демократи-правозащитници" скоро няма да може да се играе? И готови ли са за сътбата на полицаи?

Коментар на читател: Уточнение: готови ли са за сътбата на вчерашни полицаи в ръцете на СМЕРШ, т.к. готовност за роля на полицаи на окупирана територия те вече не веднаж са показали.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.