Saturday, July 20, 2013

Американско безумие

Източник: http://3mv.ru/publ/bezumie_ameriki/1-1-0-17814

Америка е болна, пише в своя коментар, публикуван в немското издание Der Spiegel, Клаус Бринкбоймер. "Да, 11 септември 2001 г рани Америка, това е очевидно вече на протежение 12 години, но колко сериозно тя е болна, разбираме едва днес, - счита журналистът. - (...) Тоталното следене на целия свят нагледно показва, че САЩ са завладени от мания, че в техните действия има прекалености, а и въобще те носят патологически характер". Това, което правят американците, не може да бъде сравнено по никакъв начин с опасността, с която се борят.

Така например, всяка година от ръцете на терористите - при това предимно извън пределите на САЩ - загиват приблизително 23 американеца. "Къде повече жители на САЩ загиват в резултат на падане на телевизори, - отбелязва в The New York Times Николас Кристоф. - А от падане от стълба в Щатите въобще умират 15 пъти повече хора". И при това, констатира немецът, от 2001 г властите на САЩ са похарчили 8 трлн долара за отбранителният отрасъл и безопасност на страната.

Американските власти, се казва по нататък, не се борят с други, къде по-реални заплахи. Така например, в страната жертви на огнестрелно оръжие ежегодно стават 30 хиляди души. Американският Конгрес и президентът Обама практически нищо не правят за борба с това явление. Не се прави нищо или се прави твърде малко и за борба с други заплахи от рода на глобалното затопляне.
Разбира се, прави извод авторът, терорът съществува, но следенето на гражданите, посолствата, компаниите и партньорите нарушава международното право. То е също така противоправно и чудовищно, добавя Der Spiegel, както и американските беспилотници, убиващи хора по заповед на Обама, и Гуантанамо, където вече 11 и половина години държат хора, вината на които не е доказана.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.