Sunday, July 21, 2013

Tagesspiegel: Немците недооценяват Русия и надценяват САЩ

Немският политик Фолкер Манхенке предлага на читателите на Tagesspiegel да си представят следната картина: Русия шпионира всички в Интернет, убива хора с безпилотници, държи затвор в Гуантанамо, води война против Ирак, в резултат на която загиват 100 000 души…

А всичко това и даже повече правят САЩ, напомня авторът на публикацията. При това, продължава Манхенке, тази страна се мисли за най-великата държава, американските власти считат, че стоят над правата на човека, и гледат на всички отвисоко.
По нататък той припомня, че 1949 американците участваха в разделянето на Германия, за да укрепят там своя основен опорен пункт в Европа. През 1952 г те отклоняват предложението на СССР за обединение на Германия. Освен това, те използват Бундесвера за противостояние на армията на Съветския Съюз. САЩ, пише Манхенке, «на никого не са приятели, те винаги правят всичко в интересите на финансовата си олигархия».

Но независимо от всичко, обръща внимание авторът на статията, за Америка в Германия винаги говорят като за приятел, в същото време за Русия изказванията обикновено са негативни. Политикът е убеден, че ако Москва предостави на Едуард Сноуден убежище, за това трябва да и се благодари, та нали разобличителят разказва на света само правдата.

В заключение на материала авторът пише за Годината на Русия в Германия и Годината на Германия в Русия, която продължи от юни 2012 до юни 2013. В рамките му се състояха около хиляда различни мероприятия в повече от 50 града. «По време на моите пътувания по страната през цялато време ме впечатляваше откритостта на хората по отношение на Германия», - цитира авторът посланникът на ФРГ в Русия Улрих Бранденбург.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.