Monday, September 23, 2013

САЩ се готвят за повторение на 9/11?

Неотдавна бе поредната годишнина от трагическа дата – чудовищния терористичен акт от 11 септември, в резултат на който изчезна един от американските символи – зданието на Светвния търговски център, знаменитите «кули близнаци».  Загинаха огромно количество хора, бяха разрушени хиляди сътби. Но имаше и други резултати – американските спецслужби получиха дополнително финансиране и допълнителни пълномощия за война с «Ал-Кайда».
©
Повече от всички получи ЦРУ.  Разбира се, Пентагонът се почувства леко пренебрегнат – и видяхме жестока криза на Корейския полуостров, позволил на военните да искат допълнително финансиране.  Тук пък, съвсем не навреме, се очерта и запрет на американския бюджет, който засегна всички силови служби. Иизведнаж някак се случи нов гръмък атентат – взрив на Бостонския маратон.  Но по повод този атентат възникнаха твърде много въпроси –твърде нескопосно бе свършен.  Пък и ситуацията на Корейския полуостров почти се нормализира, премествайки се от военни приготовления в сферата на словесните баталий. Обаче запрета върху американския бюджет при това никой не отмени.  И тук, като с махване с вълшебна пръчица, се изостри сирийският проблем – отличен повод за малка война и нови дотации.
Но тук се случи нестиковка – Москва крайно негативно възприе тази идея на Вашингтон, постави под съмнение достоверността на информацията за използване от сирийските правителствени войски на химическо оръжие.  Дори повече, с руската позиция за недопустимост на силово решение на сирийският проблем се съгласилиха и някои съюзници на САЩ от НАТО.  Е, и какво после ще заповядате да правят американските силови служби? Пари все така са им нужни както и преди.
Както е известно, за нищо не плащат по-добре, отколкото за живота си, особено ако го заплашва опасност. Затова ако особена опасност няма, тя може да се създаде – как това може да бъде направено всички видяхме на примера 9/11.  И напълно вероятно, че скоро може да видим нещо подобно – при това мащабите могат да се окажат значително по-големи.
За да не натоварваме себе си и читателя с голословни предположения, ще приведем просто набор факти, които бяха събрани и представени на американския портал CityWatch от известната правозащитница и журналистка от Лос-Анжелес Лиза Цедра (Lisa Cerda), член на Tarzana Property Owners Association, вице-президент на Community Rights Foundation of LA.
Елементарен анализ на тези данни вече позволява да се предположи, че правителството на САЩ се готви за това, че в началото на октомври в страната ще възникне извънредна ситуация, която ще наложи мобилизация на усилията на различни служби.  И под угроза може да попадне един от щатите от така наречение «трети окръг», включващ щатите Вашингтон, Делауер, Мериленд, Пенсилвания, Вирджиния и Западна Вирджиния.
Но най-интересното е, че фактите, свидетелстващи за подготовка към възникване на извънредна ситуация, по удивителен начин са обединени с общи срокове.  Впрочем, съдете сами:
  • От края на юли подразделенията на миротворческите сили на ООН провеждат учебна подготовка, в рамките на която се изучават образци американско въоръжение, американски английски, а също така се провеждат учения по водене на бойни действия в условия на големи градове. Подготовката трябва да завърши към края на септември.
  • Центърът по контрол за заболявания към 1 октомври е поръчал доставка в указаните щати на медикаменти (основно антибиотици) за 11 милиона долара.
  • Към 1 октомври трябва да бъде подготвена ваксина против нов коронавирус – съгласно решение от скорошното екстрено заседание на Световната Организация по Здравеопазване (такова срочно съвещание до това се е събирало само веднаж).
  • От 29 септември започва едновременно тестване на GPS и спътниците за връзка.  Такива тестове се провеждат регулярно, но никога не съвпадат, защото това ще доведе до загуба на възможност да се контролират преместванията на обекти и ситуацията като цяло.
  • Към 28 септември трябва да завършат курсовете по обучение на всички сътрудници от Министерството по национална безопасност на САЩ за навици по стрелба с винтовка АР-15 и попмпови пушки, а също и по използване на хладно оръжие.
  • Към 1 октомври Министерството по национална безопасност трябва да получи 2800 транспортни средства с повишена противоминна защита.
  • Към 30 септември трябва да бъде завършена подготовката на сътрудниците от Националната Гвардия по сдържане на масови безпорядъци и оказване на помощ на населението при извънредни ситуации и стихийни бедствия. При това за подразделения, базиращи се на източното крайбрежие, ученията ще се провеждат в течение на 10 дни (започвайки от 26 септември) във Вирджиния и Делауер, макар да бяха насрочени за провеждане в Мексиканският залив.
  • От 25 септември до 2 октомври ежедневно ще се тества системата за оповещение за извънредни ситуации.
  • Федералното агентство по управление на страната в извънредни ситуации към 1 октомври поръча доставка в «третия окръг» на суха храна и грейки на сума 14,2 млн долара (отделно са поръчани 22 милиона пакета с вода).  Допълнително към тази дата суха храна и грейки на сума 13,6 млн долара трябва да бъдат доставени в Остин.
  • 300 училищни системи през септември трябва да раздадат на всеки учащ «спасителен набор» – запас от всичко необходимо в случай на извънредна ситуация за 3 дни.
  • В периода от 28 септември до 5 ноември на всички военнослужащи в армията на САЩ, намиращи се в отпуск е забранено да напускат територията на страната.
  • Ученията на служба 911, които би трябвало вече да започнат, са отложени до 27 септември и ще се провеждат на северо-източното крайбрежие.
За какво може да говори всичко това? За това, че се чака някаква много крупна катастрофа с изключително сериозни последствия.  Ако се замислим и спомним спецификата на работа на спецслужбите, напълно спокойно може да се предположи, че се готви мащабна диверсия – най-вероятно, във вид на терористичен акт с използване на химическо или бактериологическо оръжие.  Отчитайки днешната геополитическа обстановка, може също да се предположи, че в тази диверсия ще бъдат обвинени представители на правителството на Сирия, което ще срине мирните инициативи на Русия по урегулиране на сирийският проблем и ще даде основания за начало на операция против Сирия от силите на САЩ и техните съюзници.
Ако отидем малко по-далеч и добавим допълнителни факти, може да допуснем, че за атентата може да се използва и ядрено оръжие. Така например, скоро на портала www.storyleak.com бе публикувана информация за тайно преместване на ядрени боезаряди с мощност до 5 килотона от базата на ВВС на САЩ «Дайс», близо до г. Абилин, Тексас.  Никой не знае, какви именно заряди се превозват и какъв е крайния пункт на назначение. Но обръща на себе си внимание още един факт – възобновилия се внезапно в последно време интерес на Пентагона и ЦРУ към вече практически списания миномет за стрелба с тактически ядрени заряди M388 «Davy Crockett».
Изначално имаше предположение, че дадените ядрени боезаряди могат да бъдат използвани за удар от територията на Израел (без видимо участие на САЩ) по предполагаеми складове с химическо оръжие (в това число подземни), а също по бункери, командни центрове и убежища на правителството на Сирия, с идеята възникващата при ядрен взрив висока температура може да обезвреди химическото оръжие, а малката мощност на боезаряда ще позволи да се избегне разпространението на радиация и големите жертви. Но последните събития в самите САЩ извикват смътно беспокойство относно това, не може ли това ядрено оръжие да бъде приложено на територията на Съединените Щати под вида на атака на чуждестранни терористи?
Искаме се да се надяваме, че в близко време светът все пак няма да потрепери от нов атентат в САЩ и няма да види нова война.  Но ако това не се случи в близките няколко месеца, то съвсем не означава, че това въобще няма да стане – такава мащабна подготовка, която виждаме днес, просто така не се провежда.  Впрочем, отчитайки очакваните на 16 октомври заявления на Федералния Резерв на САЩ по повод новите мерки в рамките на икономии на бюджета, може хипотетически да се предположи, че САЩ се готвят за граждански вълнения и война със своя народ – та нали полицейските подразделения с основателна причина се снабдяват с танкове и безпилотни летателни аппарати. И с някаква основателна причина отдавна вече се закупуват огромно количество пластмасови ковчези.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.