Wednesday, September 11, 2013

"Сталинския прорив"

Източник: http://topwar.ru/33158-stalinskiy-proryv.htm

За времето на сталинското ръководство, в течение на 30 години, аграрна, бедна, зависима от чуждестранен капитал страна се превърна в могъща военно-индустриална държава от световен мащаб, в центъра на нова социалистическа цивилизация. Нището и неграмотно население на царска Русия се преобрази в една от най-грамотните и образовани нации в света. Политическата и икономическа грамотност на работниците и селяните към началото на 50-те години не отстъпваше, но превъзхождаше нивото на образованост на работниците и селяните от всяка развита страна по това време. Числеността на населението на Съветският Съюз се увеличи с 41 милиона души .

При Сталин бяха построени повече от 1500 крупни индустриални объекта, в това число ДнепроГЕС, «Уралмаш», ХТЗ, ГАЗ, ЗИС, заводите в Магнитогорск, Челябинск, Норилск, Сталинград. За последните 20 години демокрация не е построено нито едно предприятие от такъв мащаб.

Още през 1947 г промишленият потенциал на СССР бе напълно възстановен, а през 1950-а той нарастна с повече от 2 пъти по отношение към довоенната 1940 г. Нито една страна от пострадалите във войната, към това време не излезе дори на довоенно ниво, независимо от мощните финансови вливания от страна на САЩ.

Цените на основните продукти за 5 послевоенни години в СССР се снижиха повече от 2 пъти, в същото време в големите капиталистически страни те нарастнаха, в някои случаи даже 2 пъти и повече.

Това говори единствено за грандиозният успех на страната, в която само преди 5 години завърши най-разрушителната война в историята на човечеството и която бе най-пострадалата от тази война!

Буржуазните специалисти през 1945 г. дадоха официална прогноза, че стопанството на СССР може да излезе на нивото на 1940 г. едва към 1965 г. — при условие, че вземе чуждестранни заеми. Ние излязохме на това ниво през 1949 г. без каквато и да е външна помощ.
През 1947 г. СССР пръв след войната от всички държави отмени талонната система. А от 1948 г. ежегодно до 1954 г. снижаваше цените на хранителните продукти и стоките за широко потребление. Детската смъртност през 1950 г. се снижи в сравнение с 1940 г. повече от 2 пъти. Количеството лекари се увеличи 1,5 пъти. Количеството научни учреждения се увеличи с 40%. Студентите от вузовете се увеличиха с 50%.

В магазините имаше изобилие разнообразни промишлени и продоволствени стоки, не съществуваше понятието дефицит. Изборът от продукти в гастрономите бе значително по-голям, отколкото в съвременните супермаркети.Днес само във Финландия може да се опита колбас, напомняющ советският от тези времена. Консерви с раци имаше във всички съветски магазини. Качеството и разнообразието на потребительки стоки и хранителни продукти, изключително родно производство, бе несъизмеримо по-високо от съвременния ширпотреб и продоволствие.

Заплатата на работниците през 1953 г. се колебаеше от 800 до 3000 рубли. Миньори и металурзи получаваха до 8000 рубли. Младите специалисти-инженери — до 1300 рубли. Секретар на райкома на КПСС получаваше 1500 рубли, а заплатата на професори и академици нерядко бе над 10000 рубли.

Автомобил «Москвич» струваше 9000 р., хляб бял (1 кг.) — 3 р., хляб черен (1 кг.) — 1 р., говеждо (1 кг.) — 12,5 р., бяла риба — 8,3 р., мляко (1 л.) — 2,2 р., картофи (1 кг.) — 0,45 р., пиво «Жигулевское» (0,6 л.) — 2,9 р., басма (1 м.) — 6,1 р. Комплексен обяд в столова — 2 р. Вечер в ресторант за двама — 25 р.

И всичкото това изобилие и богат живот бе достигнат, независимо от поддържане на 5,5-милионна, въоръжена «до зъби» с най-съвременно въоръжение, най-мощна армия в света!

От 1946 г. в СССР бяха разгърнати работи по атомно оръжие и енергетика; ракетна техника; автоматизация на технологическите процеси; внедрение на изчислителна техника и електроника; космически полети; газификация на страната; битова техника.

Първаата в света атомна електростанция бе въведена в експлоатация в СССР година по-рано, отколкото в Англия, 2 години по-рано от САЩ. Само в СССР бяха създадени атомни ледоразбивачи.

Така в СССР за една петилетка — от 1946 до 1950 г. — в условия на твърдолинейно военно-политическо противостояние с най-богатата капиталистическа държава, без каквато и да било вънешна помощ бяха решени, като минимум, три социално-икономически задачи: 1) възстановено народното стопанство; 2) обеспечен устойчив ръст на жизнения стандарт на населението; 3) извършен икономически скок в бъдещето.

И даже днес ние съществуваме само за сметка на сталинското наследство. В науката и промишлеността и практически във всички сфери на живота.

Кандидатът за президент на САЩ Стивънсън оценяваше положението така: ако темпът на ръст на производство в сталинска Русия се съхрани, то към 1970 г обемът на производство 3-4 пъти ще надмине американският.

В септемврийският брой на списание Narional Business от 1953 г в статията на Херберт Харис «Русите ни догонват» се отбелязваше, че СССР по темп на ръст на икономическа мощ изпреварва коя да е страна и че в настоящият момент темпът в СССР е 2-3 пъти по-висок от този в САЩ.

1991 г. на съветско-американският симпозиум, когато нашите «демократи» започнаха да говорят за «японско икономическо чудо», получиха силен шамар от японският милиардер Хероси Теравама: «Вие не казвате  основното — вашата водеща роля в света. 1939 година ве, русите, бяхте умни, а ние, японците, глупаци. 1949 година вие станахте още по-умни, а ние все още бяхме глупаци. А 1955 година ние поумняхме, а вие се превърнахте в 5-годишни деца. Цялата наша икономическа система практически напълно е копирана от вашата, с тази разлика, че при нас е капитализъм, частни производители, и ние повече от 15% ръст никога не сме достигали, а вие при обществена собственост на средствата за производство достигахте 30% и повече. Във всички наши фирми висят вашите лозунги от сталинско време».

Един от най-добрите представители на вярващите, почитаемият святител Лука, архиепископ Симферополски и Кримски, писа: «Сталин съхрани Русия. Той показа, какво значи Русия за останалия свят. И затова аз като православен христианин и руски патриот се кланям низко на другаря Сталин».

Никога в своята история нашата страна не е знаела такива величествени преобразования, като в сталинската епоха! Цял свят с потрес следеше нашите успехи! Именно затова сега се реализира «дяволската» задача — никога повече да не се допусне поява у лостовете на властта хора, съпоставими по своята вътрешна сила, нравствени качества, стратегическо мислене, организаторски способности и патриотизъм с Йосиф Виссарионович Сталин, посветил на народа целият си живот. А за това и трябва да се оклевети и покрие с лъжи деятелността и живота на великия човек.

Но четвърт век разюздена пропаганда не донесоха на организаторите победа даже над мъртвият Сталин.

Известни са мотивите на тези, които клеветят Сталин. Цялото това бълнуване се излива за това, за да не можем чрез сравнение на направеното тогава да осмислим престъпността на случващото се днес. Да не можем даже в мислите си да се върнем към идеите на социализма! Антисталинската кампания преследва една цел — да не допусне възсъздаване на сталинската икономическа система, която ще позволи бързо да направим нашата страна независима и могъща.
Автор Сергей Голик, cprfspb.ru

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.