Thursday, September 12, 2013

Либийският башибозук ще се "обучава" в България

Привеждам текста на новината изцяло:

Ангел Найденов: България има предложение за обучение на либийски военнослужещи в съвместните ни поделения със САЩ
България има предложение за обучение на либийски военнослужещи в съвместните поделения със САЩ в Ново село и в Граф Игнатиево, заяви на брифинг министърът на отбраната Ангел Найденов, предаде Агенция „Фокус”. Найденов обясни, че това предложение е постъпило през юли от американското правителство чрез посолството на САЩ в България.
„Позицията на Министерство на отбраната е за приемливост на предложението”, заяви още Ангел Найденов.
"Предложението е за по-активно използване на съвместните военни съоръжения в Ново село и в Граф Игнатиево, като това е предложение за подготовка и обучение на военнослужещи от либийската армия”, посочи военният министър. Предложението е част от съвместно споразумение между САЩ и Либия със съответно предложение към България да приеме тази мисия. „Това към този момент е двустранно предложение, но то се обсъжда и в рамките на НАТО и може да се очаква, че това ще бъде част от мисията на НАТО за следвоенното възстановяване на Либия и съответно подготовка и обучение на части от либийските сили за сигурност”, посочи още Найденов. Той отрече информацията, че става дума за подготовка на полицейски служители и части и повтори, че се отнася единствено за военнослужещи.
Министърът на отбраната обясни, че става въпрос за подготовка на 5 до 8000 военнослужещи в рамките на тригодишни ротации с численост между 150 и 200 човека за период между 5 и 8 години. Обучението ще се осъществява както от американски инструктори, така и от български военнослужещи.


Редовната практика при обучение на военни е изпращането на инструктури на място. Всички знаем какво представлява армията на Либия в момента - сбор от "революционерите", свалили Кадафи, свикнали на грабеж, огън и меч. Ние ще ги вкараме на наша територия за "обучение". Армията на Либия ще придобие безценен опит от воденето на войни в средиземноморски географски ширини и планински терен, изключително необходим за действия в Либийската пустиня. Другояче казано американския башибозук ще трупа опит за работа или на самото място вътре в България, или за препращането му в регион със сходни географски характеристики. Един от първите кандидати за такъв регион може да бъде Кавказкият. Изводите оставям на читателя.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.