Wednesday, September 11, 2013

Имущественото неравенство в САЩ е сравнимо с периода на Великата депресия

Разривът между богатите и бедните граждни в САЩ достигна най-високо ниво от времената на Великата депресия през миналия век, считат специалисти от водещи изследователски центрове в САЩ, Франция и Великобритания след изучаване на статистиката за период от 1913 година.

По тяхно заключение такъв разрив като днес не е бил наблюдаван от 1928 г. В потвърждение се показва, че доходите на 1% от най-богатите американци са нарастнали от 2009 до 2012 г с 31,4%.

У останалите 99% от населението този показател за аналогичен период се е увеличил само с 0,4%. При това на частта от 10% най-обеспечени домакинства се падат 48,2% от всички приходи. По данни на Associated Press, това е рекордно висок показател.

Да попаднат в тези заветни 10% можеха в миналата година да попаднат американци с доход над 114 хил. долара (на домакинство). А семействата с годишен доход над 394 хил. долара се отнасят вече към 1% богати.

Що се касае нивото на бедност, то то се смята по-различен начин за разни цели и в различните щати.

Но федералните власти по състояние от текущата година считат бедни семейство от четири човека с доход до 23 хил. 550 долара. На всеки допълнителен член на семейството трябва да се прибавят по 4 хил. 20 долара.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.