Thursday, October 3, 2013

Информационни войни и угрози за безопасността

Източник: http://vpoanalytics.com/2013/10/04/informacionnye-vojny-i-ugrozy-bezopasnosti/

120217_ta1-300x201 
В условията на глобализация възникна нова форма на геополитическо противоборство, осъществяема с използване на средствата за масова информация (СМИ) и телекомуникационните мрежи, пронизващи цялото световно пространство, които позволяват да се оказва не само деструктивно влияние на съзнанието на големи маси население, но и осъществяване на неговата трансформация в зададено направление.
Това позволява да се говорит за приложение на информационните технологии като консциентално оръжие против страни, населението на които подлежи на подчинение на външни сили, заинтересувани в захвата на техните геополитически ресурси. Цел на прилагане на такова оръжие е  унищожение на традиционните структури на съзнанието в човека по пътя на изменение тяхното функциониране по следващите направления:
– понижение на общото интелектуално ниво на населението чрез въздействие на състоянието на здравето на хората чрез влошаване на екологията и качеството на продуктите за консумация;
– разрушение на механизмите на традиционна самоидентификация на населението и заместването им с нови идентификационни сурогати чрез въвличане на хора в различни «групи на участие» в социални мрежи и Интернет;
– внедрение в общественото съзнание нова специално конструирана матрица на ценности и норми на обществено и лично поведение като единствено възможни модели на поведение. Това води до унищожение на родовата, културна и историческа памет на хората, а също до психотизация и невротизация на обществото, което се превръща в тълпа, леко поддаваща се на външно управление от страна на политтехнолозите на «управляемият хаос» и «цветните революции»;
– унищожение у населението на способността за разбиране мястото и ролята на своята страна и нейната национална стратегия с цел изработване в бъдеще на пълно безразличие към съдбата на своята страна и народ, уход в потребителски образ на живот и хедонизъм;
– измиване от пространството на информационната среда, в която живее съзнанието на човека, въпроси, изискващи продължително и бавно осмисляне на събитията с цел формиране на устойчиво личностно знание. Днес, благодарение прилагането на нови разрушителни информационни технологий, човек постепенно губи способност към проблематизация и личностно целеполагане. Това се обяснява с «информационно прегряване» на съзнанието на човека, на фона на когото се формира потребност в бързо получаване на информация по интересуващите въпроси, което се обеспечава с демонстрация на повърхностни демо-версий на протичащите събития.
Както показва опитът за организация на «цветни революции», горепосочените направления на въздействие на съзнанието на населението са по сила съпоставими с оръжие за масово поражение на менталната сфера на човека, посредством което се осъществява скрито разрушение на неговата културно-конфесионална самоидентификация и традиционни модели на поведение.
В условията на множащо се разнообразие от форми на поднасяне на информация, проблемът за съотношение на собствената оценка на събитията с оценката, подавана в СМИ, болшинството хора не може да реши самостоятелно. Това се отнася преди всичко към хора, у които отсътства устойчиво религиозно съзнание, което създава благоприятни условия за манипулация на настроенията и поведението на големи маси население посредством продвижение в информационната среда на определна категория политически и обществени деятели, екстрасенси и магове, представители на шоу-бизнеса и лидери на уличната тълпа, дейността на които има антиобществен и антидържавен характер. (Трябва да се отбележи и възможността за използване на религиозната пропаганда за същата цел, макар православието със проповядването на милосърдие и въздържание за духовно извисяване е най-малко застрашено от подобен ефект - бел.пр.)
В съвременният свят на глобални комуникации, информационни и политически технологии в съзнанието на човека се формират образи от виртуалния свят, изображаеми на телевизионният екран. В същото време, разбирайки силата на въздействие върху себе си на средствата за масова информация, човек не може да им противостои. Неговия вътрешен свят неизбежно се деформира под напора на информационният поток, изкривяващ истинската същност на протичащите събития.
Крайна цел на прилагането на информационното оръжие е отлъчване на хората от традиционната за тях конфесионално-културна общност и превръщането им в разпилени атомарни социални индивиди, отстранени от своя етнос, религия и култура, към които те принадлежат по право и рождение.
Въпреки това,защититата от информационни деструктори е възможна по множество способи, в частност, съхранение на религиозните, културни и исторически ценности на народа. Ефективни мерки за противодействие на външната информационна агресия могат също така да бъдат:
- разработка и реализация на Програма за създаване на многонационално и поликонфесионално цивилизационно пространство;
- построяване принципите на работа на националните информационни органи по такъв начин, че те да осъществяват положително влияние за консолидация на населението на страната за решение на стоящите пред него геополитически задачи и укрепване на културно-конфесионалната идентификация и консолидация.
Като цяло, следва да се отбележи, че ефективността на информационното противодействие на противника в решаваща степен зависи от разнообразието на привличаните за неговото (на противодействието) водене сили и средства, а също и от широк спектър на въздействия, определяеми от условията и обстановката.
Днес против множество държави се води информационна война. За нейната успешност говори разпадът на СССР, вече случилата се  смяна на властта в Либия, Египет, Тунис, нападките срещу управляващите режими в Сирия, Северна Корея. В тези условия ефективно противодействие на информационната агресия е главно условие за запазване на държавността.

Владимир Карякин, кандидат на военните науки, водещ научен сътрудник на отдела по отбранителна политика на Руския институт за стратегически изследвания.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.