Monday, October 21, 2013

Запуск на хиперинфлация в САЩ, възможност и свързаните с това въпроси

И така има ли вероятност за хиперинфлация в САЩ и как би изглеждал един от възможните процеси, заедно с някой причини за това през погледът на Авантюрист:

Новина: ИТАР-ТАСС получи официално потвърждение за налагане на ограничения върху тегленето на средства и банковите преводи преводи

Една от най-големите в САЩ комерчески банки "Дж.П. Морган Чейз" въвежда ограничения върху тегленето от сметки на суми в брой и забрана за преводи на средства зад пределите на страната. Тази информация кореспондент на ИТАР-ТАСС потвърди в самата банка. Новите правила встъпват в сила от 17 ноември. Съгласно писмата, които банката започна да изпраща на клиентите около седмица по-рано, лимитът за операций с пари в брой за всяка сметка се фиксира на размерът от 50 хиляди долара за отчетен период, тоест за месец. Има се предвид "общата сума" на влоговете в налични и тегленето на пари в брой от сметките в отделения на банката или от банкомати. "Вие повече няма да можете да осъществявате международни парични преводи", - предупреждава също банката своите бизнес-клиенти, добавяйки, че анулира всички такива преводи, в това число и регулярни, които "вие сте планирали да осъществявате след тази дата". Причините за новите ограничения в уведоменията не се разясняват. В самата банка се позовават на "нови законови изисквания" в САЩ и казват, че те започват да ги съблюдават "първи в страната".

Във връзка с горната новина ето преводът на разсъжденията на Авантюрист:


Основна идея за грамотен запуск на хиперинфлация в САЩ

Коментар в светлината на предната новина: идеален според Авантюрист (за финансовият елит на САЩ) първи етап на хиперинфлация на долара е съчетание на хиперинфлация във САЩ и едновременна ревалвация на долара относно другите валути чрез ограничение на доларовата ликвидност в света (след вече проведено напомпване в САЩ на голяма част от световните капитали). Точно това – ограничение на външната ликвидност – и означава новината за ограничение на преводите. Ето как описва Авантюрист началото на хиперинфлацията:
****************
Технически това ще изглежда примерно така. В самото начало на хиперинфлационният процес Клубът получава в свои ръце преобладаваща част от американските активи по силно коректирана цена. За сметка на масирано изкупуване на активи, американските пазари отново започват да растат – единствени в света. Към тях се устремява преобладаващата част от световната ликвидност, опитвайки да се възползва от бързият спекулативен ръст на пазарите, за да съхрани ценност, и издърпва пазара още по-високо. При това, основен продавач, естествено, ще бъде Клубът, който ще получи от това първият къс от печалбата. Отначало на американските пазари ще постъпят всички свободни задгранични долари. След това ще постъпят долари, получени в резултат на изкупуване от американското правителство на собствените държавни краткосрочни облигации, значително поевтинели в резултат от хиперинфлацията. При което обемът на доларовата ликвидност зад граница рязко ще падне, което ще предизвика външна ревалвация на долара на фона на вътрешна хиперинфлация (!!!). Допълнително търсене на поскъпналите долари от страна на нерезиденти се удовлетворяват от Клуба, който ги предоставя в обмен на най-перспективните чуждестранни активи, които към това време драматически ще поевтинеят. Когато потокът на ликвидност иззад граница секне, Клубът ще помогне на американските пазари отново да рухнат, този път до катастрофически нива. Изкупуването на евтинеещите с часове активи естествено отново ще се извършва от Клуба. В резултат на тази операция в ръцете на членовете му ще бъде съсредоточено от порядъка на 60-70% от цялото национално богатство и значителна част от световните активи. При това, следващият кръг на хиперинфлация ще съкрати финансовите задължения на Клуба пред ФРС до размер, който леко би се обслужвал от дивидентите от придобитите активи. А рязкото изчезване на външното търсене на долара ще доведе до взривна девалвация до ниво на вътрешната стоимост, т.е. 4-5 пъти за няколко месеца.
Хиперинфлация – това е последният етап преди голяма война. За това, тя да донесе нужният резултат, е нужна подготовка. Част от тази подготовка е разрушение на максимално количество финансови системи и напомпване в САЩ на значителна част от мобилните капитали от цял свят.
За да може хиперинфлационният шок да има не само вътрешен терапевтически ефект, но и да може да се използва като средство за първа атака срещу световната икономика, САЩ трябва първо да проведат достатъчно дълга кампания по укрепване на долара. Ако доларът няколко години расте добре на фона на нулева инфлация или даже дефлация, да добавим и при достатъчно висока ставка по държавните облигации, то той отново ще стане най-желаното средство за платежи и резервиране. И тогава когато всички се успокоят, разслабят, отново повярват в зелената хартия, тогава и ще може да се устрои на всички ад и израел.
Така че – за да се въвлекат чуждестранните капитали в игра на фондовият пазар на САЩ по време на хиперинфлация, доларът е нужно първо да се укрепи. И да се укрепи не за месец, а да се създаде увереност, че това е стратегически завой. Т.е. да се укрепва доларът е нужно поне година-две. И да се укрепва силно. Това е и елемент от моят сценарий. Всички пазари в света се рушат, в това число и в САЩ, но доларът укрепва. След година-две САЩ отново започват да се ползват с доверие от чужденците. Те започват да носят там парите си. След което се запуска скрита фаза на хиперинфлация на фона на продължаващото външно укрепване на долара. Скритата хиперинфлация води до начало на рязък ръст на фондовият пазар и пазара на недвижимост в САЩ. И тук чужденците с радост се втурват да играят с всички капитали на тези пазари. А как иначе? В техните страни всичко се руши, а в САЩ пазарите напират нагоре, та и на фона на поскъпващия долар.
Минават няколко месеца и тук – ТРЯС! ФРС пуска хиперинфлацията на финансовите пазари и в течение на 3-4 дни срива долара 4-5 пъти. Всички чуждестранни капитали горят моментално. Всички дългове на американските субекти практически изчезват.

Те това е операция.

Въпрос: Като прост гражданин и ни най-малко не икономист ще кажа, че за мен и, подозирам, не само за мен, ревалвация на долара на фона на хиперинфлация – това е най-непонятният момент в целия сценарии на Реконкистата. Защо, когато САЩ ще са наводнени от десетки трилиони долара, доларът е длъжен да поскъпва по отношение другите валути?

Отговор: Е, ревалвация в хиперинфлация – това разбира се е хипотеза. Моя персонална версия. Механиката си я представям примерно така: Щатите запускат хипер. На първи етап административно или технически затварят изходът на капитали по финансови сметки и ограничават изходът по търговски сметки от САЩ. В този период в Щатите настъпва скок на вътрешните цени на стоки и физически активи, от рода на къщи. Едновременно е възможно някакво падение на долара на Форекс в резултат паника на външните спекуланти и институционални инвеститори. Но падението не трябва да е твърде голямо, защото извън финансовата система на САЩ числото “излишни” долари вече е относително малко – след работата на доларовата прахосмукака от 2008-2010.
Но много бързо настъпва втори етап. Доларовите дългове у европейски и азиатски субекти никъде не са се дянали и по тях трябва да се плаща с долари. А нови долари от САЩ не постъпват. Търсенето на долара расте – снижението на курса спира, започва обрат. Реакцията расте лавинообразно.
Трети етап – хиперинфлацията в САЩ достига фондовите пазари и там започва ракетен ръст. Просто алчни граждани, а също тези които разбират, че хипер на долара неизбежно води до близък колапс на европейската и всички прочее финансови системи, на пачки купуват долар за евро, йени и прочие хартийки и бързат да надиплят американски финансови активи. Активите поскъпват повече или по-малко синхронно със доларовата хиперинфлация, нищо че може и с прилично изоставане.
Четвърти етап – Щатите завършват основното напомпване на икономиката с долари, в общи линии достигайки всички вътрешни цели, американските фондови пазари рязко се срутват, Дау лети в направление 2.5-3.5K. Суетливите граждани спешно се опитват да се избавят от щатските финансови активи, а после и от доларите, сменяйки ги на други валути, и стремително гонят зеления в направление 2.0. Тук вече отведнаж прилошава на сотици банки, фондове и корпораций в ЕС, Япония и пр. У тях на запас има гигантско купище доларови активи, които явно или косвено са обеспечение по техните задължения. А гледай пряко пред погледа те изчезват.
Епилог. В резултат на изпарение на доларовите активи, започва детонация на европейската и японската финансови системи. ЕЦБ и ЦБЯ в ужас мърсят на всички страни с десетки трилиона емиссионни евро и йени, опитвайки се да спрат колапсът на своите икономики. Обезумялото от целия този цирк народонаселение с квик и вопли, блъскайки се с лакти, обратно отлива валутите на примиращите страни, опитвайки се да изтръгне друг от друга заветният зеленодолар. Еврото с йената летят в кучи гъз със свръхзвукова скорост, изправарвайки на завоя завършващия да инфлира долар. След 6 месеца наблюдаваме курс $0.5 за евро и 260 йени за хиперинфлиран 5-6 пъти долар.
**************
Интересни коментари:
Въпрос: ну и каква отговорка трябва да се даде на пендосите и Ко? Просто е интересно, сам аз не съобразявам.
Отговор: Да се атакува финансовата система на САЩ (через слив на държавните облигации съвместно с Китай + инфоудар чрез всички достъпни канали) когато те не бяха готови. Сега влакът замина.
Остана само да се опита други пунктове на стратегията да се неутрализират – да се опита да се спре пожарът на Близкия Изток, или поне да се предотврати бъдеща военна агресия против Китай.
Без Китай, съвсем едни, ще ни е тежко.

Въпрос: Тук имам възражение – което ми се появи още като четох источниците. Цялото братство от ПП може да съсредоточава хартийки, които ще им дадат илюзия за владеене на тези активи. Но за фактическо владеене ще им трябва военна сила, способна дадените активи да контролира. Защото когато започне – записи в компютрите, хартийки в сейфовете и т.п. мътнотии вече никого няма да интересуват. Само военен контрол или контрол на елита (който също се достига само чрез възможност за унищожение). А с военният контрол у тях не върви. Ясно че се стараят да принизят всички останали във военно отношение до ниво попуаси. Но се получава далеч не със всички. Да, Европа деградира. Африка в болшинството случаи както бяха папуаси така и останаха. Но Азия активно се въоръжава. Латинска Америка също. Последната операция в Либия показа, че в реалност цялата тая НАТА вече никого не може да нарита. И в условия на реален колапса как ще предявяват претенции на някакъв актив например в Китай? За Русия въобще не говоря.
Отговор: Гледай. Имаш два варианта. Един – да мреш. Другият – да мреш с вероятност 80%, но има 20%, че нещо ще се получи. Какъв вариант ще избереш?
А сега приложи тази суперкриза на щатската олигархия.
Съгласен съм – най-вероятно, ще се пръснат от напъване – както се пръсна Хитлер. Но преди това ще направят всичко, за да оцелеят.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.