Friday, October 25, 2013

Системата PRISM - инструмент на глобално информационно и кибервоенно доминиране

Система PRISM — инструмент глобального информационного и кибервоенного доминирования

САЩ възможно, за пръв път в историята са автоматизировали управлението на "цветните" революции.

Като разработчик на програмни продукти, предназначени за анализ и визуализация на агрегирани данни от големи масиви, имах щастието да участвам във внедряване на няколко подобни решения за интернет-индустрията. Изучил механизмите за сбор, съхранение и обработка на трафик- и финансова информация в компаниите за електронна комерция, социалните мрежи или плащане-за-клик, ми стана ясно, какво могъщество могат да получат в ръце структури, оседлали глобалните киберпотоци.

Всичко написано по-долу е не просто плод на отвлечени размишления, а переосмисляне на внедрени и работещи за клиентите осезаеми резултати от поразителната мощ на съвременните инструменти за бизнес-анализ. Моите догадки за съществуване на глобален механизъм на анализ на интернет потоците, съдържанието на социалните мрежи и особеностите на неговото функциониране бяха потвърдени с разобличенията ан Сноуден и обнародването на топ-секретната презентация от АНБ http://www.washingtonpost.com/wp-srv/special/politics/prism-collection-documents/.

Аз не виждам препятствия за появата на напълно автоматизирана глобална система за измерване, управление на колективните емоции. Корпорациите вече отдавна строят елементи на бизнес-аналитиката за повишение ефективността и доходността от своята дейност. Трябва просто творчески да се приложат вече широко известни методи, с поправка на необходимостта от мащабиране на задачите за астрономическите обеми данни.

Но и това е поправимо. Сноуден разкри на света за плановете за използване в сърверите на оперативна памет с петабайтни размери. В САЩ се строят гигантски хранилища за данни, които ще пазят екзабайти. Исползваната от АНБ технология на компресиране MapReduce изпълнява за минути заявки, които изискват часове в бази данни SQL или Oracle (и то без въвличане на по-мощните возможности на оперативната памет).

Може да направим извод, че съвременните технологически возможности позволяват сбор и съхранение на огромни потоци в световния интернет. Да преминем към особеностите за обработка и анализ.

Всяка сериозна интернет-структура записва и съхранява за бъдещо използване всичко, което прави ползвателят на нейните веб-ресурси. От историите за посещения се формират обновляеми таблици за посещението на страници, кликове, използвани канали за реклама и ползвателски сесии.

Силно упростена схема на мониторинга на недоволство в реално време изисква само три първоначални полета от тези логовв – време на инцидента, оставената запис във форума/социалната мрежа и вашият «пръстов отпечатък» — уникален номер, присвоен на вашият компютър (адрес на интернет протокола или IP Address, нататък – IP). Особеност на IP е, че той почти винаги може точно да се геопозиционира – да се определи страна, република, област, град, район за дадения ползвател (за проекта по-малките детайли може да пренебрегнем) .

И така, към нашите три първоначални полета се добавят полета за геойерархия страна-район. Таблицата е готова за по-нататъшно използване. Ще я наречем призма_революция.
Обръщаме се към оставеното от ползвателят съобщение «Долу властта», съхранено във вид на поле от нашата таблица (всъщност така се отсичат 95 процента от нашите логове, тъй като не всеки запис за ползвателско поведение съдържа оставено съобщение). Тук без помощ на яйцеглавите лингвисти и деятели от подобни профессий от страната-жертва на нашата програма няма да мине. тяхната задача е класификация на думите от аборигенският език в групи и подгрупи, изразяващи различни емоционални състояния на този, който ги употребява. Тази, най-сложна стъпка е критически важна за успешност на цялото начинание.

Група думи и словосъчетания [Група_Ярост], важна за построяване на топлови карти на народното недоволство, да допуснем включва 100 думи, една от които ще е «долу». Нашата таблица призма_революция получава още едно поле [Ярост] със значение 1 (ако съобщението на ползвателя съдържа дума/думи от група [Група_Ярост]) или 0 (в случай, ако такива думи не се съдържат).

Нужният вид таблица:

Дата Страна Област Град Район (или индекс) Ярост
1.1.2013 РФ Саратовска Пугачев 123456 0

2.1.2013 РФ Саратовска Пугачев 123457 1

Получава се обновляема таблица, съдържаща милиони реда и готова за изпълнение на заявки за визуализация и анализ. Бързодействието на заявки се поддържа не само от огромните обеми оперативна памет, но и от паралелната работа на сотици/хиляди сървъри, отговарящи на заявките, отнесени към разни страни/области/райони. При желание резултатите от заявки към различни сървъри после могат да се обединят в единна таблица за използване при визуализация.

Таблицата революция_ярост ще бъде групирана по йерархия страна-индекс и просумирана по поле [Ярост]. По всяка група агрегираме числото уникални IP (уникални ползватели) за калкуляция на нашият интегрален показател – средно количество употребяване на думи от група [Група_Ярост] за уникалният ползвател. Именно на този показател на плътност на недоволството е и съдено да стане тази крайна метрика, на която ще се базира цялата система за мониторинг на революционните настроения.

Разбира се, описаната система е значително упростена, нали е необходимо да не се забравя за степента на проникване на интернет в дадения район. Но инструментите за геолокация позволяват ефективно да се отсичат коментари, изпратени отвън – безпокоящи се за сътбата на руската провинция жител на Хайфа ще бъде игнориран.

Остана да се наложат геопозициите от таблиците на средства за визуализация (яндекс карти, гугъл мапс като груб пример). В зависимост от величината на интегралният показател ще оцветим нашите мащабируеми карти с палитра оттенъци от зелен (спокойно) до червен (близо до взрива). Всъщност картите могат да се пренебрегнат и да се автоматизира регулярно изпращане от Ленгли до посланиците с обновление на списъка «горещи точки» на поверената територия.

Въоръжен с такива динамически в пространството и времето пулсиращи карти, (изменящи се почти в реално време), нашият безпристрастен наблюдател ще прилича на астроном, дълги вечери изучаващ през мощен телескоп готовата да се взриви свръхнова, с тази разлика че такава система сама ще покаже областта за наблюдение – наливащи се с червено острови на тревога. А още у нашия астроном има всички възможности да влияе на и да приближава моментът на взрива.

С откриването на такава точка на недоволство се включва детайлизиран анализ – до установяване на контакти с най-активните и непримирими онлайн-активисти на дадената територия. Запуска се финансиране, обеспечава се информационна поддръжка.

Обратното е вярно за борба със своите дисиденти – зачистват се носителите на негативен потенциал, в зародиш се гасят искрите на недоволство. Та нали такъв могъщ инструмент може да се употреби и за противоположни цели – проявявайки у дома центрове на зараждащи се вълнения и заблаговременното им купиране.

Съгласявайки се (поради липсата на избор) да бъдем пронизани изцяло от чужда информационна система, трябва да се смирим с това, че противникът с течение на времето ще знае за нас все повече и повече. Ще настъпи време, когато чуждите ще ни изучат по-добре, отколкото нашите правители. Към това трябва да сме готови. Та нали подобни инструменти на анализ и теплови карти (с възможност да се изучава динамиката) може да се подготвят и по други линии на водораздел: щастливи-нещастни, образовани-невежи, пияни-трезви, агресивни-спокойни и т.н.

Изходът е един - настойчиво да излизаме от създалото се незавидно положение, със строеж на своя кибернезависимост и освобождавайки се от чужеземното иго.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.