Friday, November 4, 2016

Една от светлите страни на СССР



Ватници-съратници! Нас ни мамят. Аз измерих с шприц чаена лъжичка – тази същата, която в съветските времена събираше точно 5 милилитра течност. И какво мислите измерих? По-малко от три милилитра. По-малко от три милилитра, колеги!

Аналогична беда с десертните и супените лъжици – десертна лъжичка сега е под 10 грама, а супена – под 15. Катастрофа за тези, които са привикнали да мерят подправки и лекарства, наивно разчитайки на съблюдаване от лъжичкофабрикантите на съветските стандарти.

Внимание, въпрос. Има ли за бизнеса разлика, какви лъжички ще прави – стандартен размер или не? Очевиден отговор: за бизнеса това е дълбоко безразлично. Да се работи по единен за страната стандарт всъщност е даже по- удобно по ред технологически причини. А виж за купувачите разлика има.

Вървим нататък. За какво са нужни разни зарядни за телефоните? Разни формати касети за принтери? Разни типове джанти?

Целият този зоопарк е изгоден само на притежателите на кантори типа "Епъл", които с помощта на производство на несъвместими с нищо партакеши стрижат допълнителни пари от лишените от избор купувачи. На обществото очевидно би било по-удобно, ако продукцията на различните фирми би била напълно съвместима.

Дори повече. Тази продукция би била и по-евтина. Нали конкуренцията никой не е отменял: производителите на свръхскъпи касети за принтери ще са принудени да си усмирят апетитите. А и крупни партии от един товар да се произведат е по-просто, отколкото куп малки партии различни устройства, икономията на мащабите също трябва да се отрази на цената.

 Аз считам, че е нужно да се въведат твърди стандарти на всичко наред. Съветските ГОСТ-ове бяха един от най-добрите инструменти на плановата икономика, и много жалко, че сега държавата следи за съблюдението на стандартите лениво, с половин око.

Разбира се, Русия е само част от световната икономика. Ние не можем ей така на ход да вземем и да въведем нашите стандарти на цялата планета. Те американците с тяхната богомерзка дюймова резба нашите предложения просто ще игнорират – за техните корпорации е по-изгодно да доставят на потребителите максимум неудобства, за да плащат те повече.

Но никой не пречи да въведем твърди стандарти във Русия и… да ги приложим към импортираната техника. Искаш да продаваш в Русия чаени лъжички? Погрижи се в тях да влизат точно 5 милилитра вода. Искаш да продаваш в Русия лазерни принтери? Направи така, че в тях да работи касета формат ГОСТ тоя-и-тоя, при това без всякакви мошеннически чипове, изкуствено занижаващи нейния обем.

Както вярно е забелязал класика, капиталистът заради печалбата ще направи всичко – в това число и ще измени стоките под руските стандарти. А и нашите производители ще получат предимство, тъй като първо, изначално ще имат предвид родните ГОСТ-ове, а второ, ще получат възможност да импортозаместват чуждестранната техника по части.

Фриц Моисеевич Морген

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.