Friday, December 9, 2016

Територия на мъртвият път на Сталин.



Часть 1. Не така всичко е било, съвсем не така(с).

Нашето предвижване по територията на мъртвият път ще започнем, да кажем, ето с какво. Ще се опитаме да отговорим на въпроса, в какво е загадката на Сталинският СССР, и какво се скриваше под хрушчовският волунтаризъм.
Често се налага да слушаме за СССР, който загубихме през 1991г. Това, че загубихме е свършен факт. Но, най-интересното е в това, че истинския, пълноценен СССР ние загубихме далеч преди обозначената дата.
За правилна оценка на резултатите от управлението на всеки ръководител е необходимо да отчитаме какво наследство му е останало от предшественика и каква страна е оставил на приемника. Да минем по веригата.
Сталин, както е известно, започна със «страна с рало» (ще добавя и ленинска гвардия в добавка),
Хрушчов - ядрена държава и без пет минути космос.
Брежнев - Горна Волта с ракети.
Горбачов – Колос на глинени нозе.
Що за странни колебания на курса на партията? Налице е колосална разлика между Сталинският период и останалите СССР-ри.
Но да се вгледаме в Сталинската епоха.
Любимата на нашите друзя на народа тема за репресии няма да засягаме. С нея и така е ясно. Трябва само да разбираме, че врещейки от всеки чайник за личната отговорност на Сталин за всички беди, те със своя визг създават Бял шум, зад който банално се опитват нещо да скрият. Знаейки този прийом, става по-просто да се разкриват неизвестни страници от историята. Само като чуем някъде дружно хорово пеене на друзята, ще отидем по-близо и ще се вгледаме, какво вие тук, господа хорошие, да закопаете се опитвате. В случая със Сталинският СССР вече намерихме, какво!
Продължавайте.
Ах, още и Берия е негодяй? Ще се вгледаме и в неговите дела внимателно.
Ась? Какво крякате? Кой сатрап? Ах, Иван Грозни сатрап! Благодаря, знаем сега в какво направление да правим разкопки.
А виж с репресиите, е защо само за 37-38 години стенете? Нали репресиите дълго до 37-а са започнали и не през 38-а завършили. Ах, не тези, когото трябва тогава за врагове на народа са обявили, добре, ще минем по списъка.
Или наопаки, ето внушават ни, че периода на хрушчовско управление в цяло позитивно се е отразил на живота на страната, прекратили са се репресиите, хората са престанали да се боят и т.д. и т.п. С една дума, затопляне. А като е затопляне, то подразбира се, че го е предшествал някакъв особено студен и мрачен период.
Е какво, ще се приблизим и погледнем какво там са прикрили. Царевицата няма да бутаме.
Нам е напълно достатъчно ето тези четири знакови дати от периода:
1. 1953г. убийството на Сталин и Берия, държавен преврат в СССР;
2. 1956г. разобличение от Хрушчов култа към личността;
3. 1961г. изнасянето тялото на Сталин от мавзолея;
4. 1962г. операция "Фестивал".




Без коментари.
Как така! Не може да бъде!
Както се оказа, може! Към това време СССР бе буквално обърнат наопаки от хрушчовското затопляне.
Може би в страната са се изменили идеологията или общественият строй? Съвсем не. Същият социализъм, марксизъм, слава на КПСС и всичко такова.
Е какво се получава, ръководствайки се от една и съща идеология, под едни и същи лозунги, страната се развива с гигантски темпове, първа в света отменя след войната талонната система, снижават се цените, непрекъснато расте нивото на живот на населението, извършват се прориви във всички области на науката и техниката. И изведнаж, откъде се взеха, гладни бунтове, танкове на улиците и армията стреля в собствения си народ.
Немислимо!
Да, нещо тук не е так, съвсем не е така.
Излиза работата въобще не е в идеологията и лозунгите? Ето и Булгаков в «Кучешко сърце» за същото говори.
А в какво тогава?
Забягвайки напред, ще изкажа крамолна за комунистите мисъл. Сталин би се добил точно същите успехи и в условия на капиталистическо общество. Че и в каквото и да е общество.
Отговора лежи съвершено в друга плоскост и поначало ще изглежда странен.
Да кажем така, Сталин от определен момент, е престанал да бъде привържъник на тези чужди, привнесени в Русия учения, увлекли го някога в младостта. Догматите на марксизма изведнаж са станали за него не повече от люспи. В неговите речи разбира се е продължавала да присъства марксистко-ленинска риторика, но в реалността той управлявал държавата, използвайки едному нему известна технология. Какво под маската на марксизма е внедрил той в народа подминавайки враждебното Политбюро и прочие бюрократически инстанции?
Невероятно, но най-пълна аналогия може да намерим в преданията от старини дълбоки за легендарният Прометей. Прометей е бил одарен с чувствително сърце и храбра душа. Той с жалост взирал на людете, лишени по волята на Зевс от огъня и оттова страдащи от студ, болести и невежество. Тайно от боговете, той се решава да предаде огъня на хората. Какво се е случило после вие знаете. Един важен за нас момент, сам Прометей е изнесъл този огън от дълбините на земята.
А какво направи Сталин? Ако накратко, то нему по някакъв невероятен начин се удаде да обърне легендата в реалният живот, т.е. да запали сърцата на людете с някакъв загадъчен огън. Народът почувства в себе си този огън, и страната се изтръгна напред.
И то така, че света потрепери!
Трудно е да повярвате? Разбирам. В легендата за волунтаризма е много по-лесно да се повярва.
А вот Алоизий Шикългрубер кой знае защо още тогава прекрасно е разбирал и е бил загрижен съвсем конкретно:
…такава личност, ако тя някога се появи, надлежи своевременно да се разпознае и унищожи.…в своята маса руският народ не представлява никаква опасност. Той е опасен само затова, че заключава в себе си сила, позволяваща да се създадат и развиват възможности, заложени в характера на такива личности(с).
Е а с какво още може да се обясни този невероятен изблик на народна енергия. Разказите за страхове и робски труд вървят покрая. За марксистската съзнателност на трудещите се, това при Швондер. А в речите на Сталин, ще каже някой… Малко наивно е, когато се опитват да търсят отговори в текстовете на изказванията на Сталин, цитирайки ги дословно. Да, там има елементи истина, но тях, като златни прашинки в тон пръст и пясък, трябва да се промиват, и да се промиват. Нали далеч не винаги на ръководител от подобен ранг е позволено пряко да назовава вещите със своите имена. А въобще да стоварва концентрирана истина върху повално оглупеното от друзята на народа население, това е твърде жестоко. Шок, ступор и непредсказуеми последствия са гарантирани. Нито Сталин, нито Пушкин такова да си позволи не са могли, макар и по различни причини.
От това и приказки. За възрастни. От двамата.
Отчасти, да се разгледа по частици истинският Сталин може само в мемуарите на А.С. Яковлев, А.Е. Голованов и В.Г. Грабин. Добавете, ако някого съм пропуснал.
Хрушчов и неговите подгласници бяха въплощение на тази Тъмна сила, която не можеше да допусне Руският ренесанс. Огледайте се наоколо те и днес никъде не са изчезнали. Леко се поддават на идентификация свой-чужд. Кажи на такъв тъмник в лицето: за Родину, за Сталина! Да отскочите едва ли ще успеете, ще бомбира феерично.
Да, ето така всичко е просто, борба на Тъмата със Светлината. Абсолютно всички следващи действия на Хрушчов и съдругари по унищожение на Сталинското наследство се вписват в тази проста истина:
Въплъщавал Сталин грандиозен План по преобразуване на природата - да се спре и разоре целината;
Направил Сталин рублата резервна валута - да се девалвира и привърже към долара;
Стимулирал Сталин стахановски движения - да се въведе всеобща уравниловка;
Развивал Сталин в страната предприемачество - да се забрани и отнеме собствеността на артелчиците;
Строял Сталин дружествени отношения с Китай - да се стигне до противостояние и конфронтация;
Уделял Сталин особено внимание на архитектурата - борба с "архитектурните излишества";
Поддържал Сталин личните стопанства на колхозниците - да се урежат земите и обложи с данък всяка ябълка;
Вдигал Сталин знаменитият тост за руският народ - да се устрои геноцид тому народу.
И така нататък и тому подобно, абсолютно във всички области, в икономика, наука, култура, политика. Просто място не ще стигне да се изброява! Некому вече да каже: "Уймись, дурак!".
И някой още вярва в безобиден волунтаризъм? Цинично убийство с последваща зачистка на пространство-територията, ето как това се нарича!
Е, а какво така старателно са зачиствали нашите друзя на народа? Не основите на социализма евентуално? Не разбира се, те сами на свое време и го занасят в Русия. А виж унищожение на зачатъците на зараждащото се общество на Златния Век в страната, хранителница на Прародината, е точно то! Именно затова с нажежено желязо се горял възроденият от Сталин руски дух в народа.
"Здесь русский дух, здесь Русью пахнет".
Към 1962г. зачистката е била основно завършена. Резултатът всем нам е добре известен: всеобща уравниловка, упадък в промишлеността, катастрофа в селското стопанство, ръст на цените, снижаване на доходите, дефицит на всего и вся, отсъствие на инициатива и стимули за труд.
Пълен марксизъм!
Изглежда единствен отрасъл, който успява да избегне хрушчовският разгром е отбранителния комплекс. Наистина не целия. Сталин трепетно се отнасял към авиацията. Именно по нея Хрушчов и нанася най-мощния удар. В резултат страната остава без изпреварили времето си "изделия" от КБ Мясищев и Сухой.




Свръхзвукови бомбардировачи М-50 и Т-4.
Флота също не пращи от здраве, а и без много още ще остане страната.
Ето такъв изкормен отвътре СССР ще остане след упира Хрушчов и неговата банда шестдесетници. А сменилата палачите брежнева върхушка, даже и няма да се върне към изворите, просто защото в кръга техни понятия не влиза смисълът, че това е било.
И ние съвершенно не познаваме онзи, Сталинският СССР.




Ако през 1950г. нивото на живот един път и половина превишава предвоенният, какво следва нататък?
Какво е замразена риба тогава не знаели.
Само след няколко години това изобилие ще се смени ето с това:




Снимка от музея в Новочеркаск.
Кадър от сериала «Веднаж в Ростов», но лозунгите са съхранени вярно.
И работата даже не е толкова в запълнените лавици на магазините и ежегодното снижение на цените, те са само следствие. Следствие на такова функциониране на държавният механизъм, при което продуктът на труда не излиза от страната, нито под вид на братска помощ за безчислените анголи и прочие неприсъединили се, нито посредством финансови и валутни манипулации на международното лихварство. А целиком и напълно постъпва в разпореждане на обществото.
Където държавната собственост органично се съчетава с частно предприемачество. Където морално и материално се стимулира всяка инициатива и където хората в режим на реално време с очите си виждат пряка взаимовръзка между резултата от своя труд и качеството на живот наоколо.
Погледнете какъв настрой тогава е съществувал в обществото! С две думи може да се изрази така: "Мы рождены, что б сказку сделать былью…". А как са стояли нещата с нравствеността в обществото. Оценете атмосферата на филмите от тези години. Погледнете тези щастливи, сияещи лица. Пред нас е общество, устремено в някакво Прекрасное Далёко(с). А "спасибо товарищу Сталину за наше счастливое детство" въобще не е лозунг, а, както се казва устами младенца глаголет истина.
Историята не търпи съслагателно наклонение. Но само за секунда си представете, ако нямаше Война и Хрушчов, какви, невидани в света висини би достигнала страната, да кажем към 70-те. Дъха ти спира!
Ето именно затова и Хитлер и Хрушчов.
Защото, да не смеете!!!
И днес милиарди долари се заделят на замазване с кал на Сталин и неговата епоха. Как опасна е тя за тях!
Кой всъщност бе Сталин и къде той самият намери този огън, с който освети пътя на хората? За опит да отговорим на този въпрос ще се върнем в трагическият за страната март 1953г. и внимателно ще прегледаме действията на Тъмните сили. Нас ни интересува тяхната първа стъпка след извършеното убийство.
Продължение следва.

https://cont.ws/post/411150

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.